Vējonis: Latvijai ikviens bērns ir vērtība

© Foto : twitter / Valsts prezidents‏Valsts prezidents Raimonds Vējonis, tiekoties ar Eiropas Padomes (EP) Cilvēktiesību komisāru Nilu Muižnieku
Valsts prezidents Raimonds Vējonis, tiekoties ar Eiropas Padomes (EP) Cilvēktiesību komisāru Nilu Muižnieku - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas prezidents uzskata, ka jārisina jautājums par jaundzimušo nepilsoņu bērnu uzņemšanu pilsonībā, vienīgā alternatīva, pēc viņa domām, ir tikai citas valsts pilsonība.

RĪGA, 29. jūnijs — Sputnik.  Latvijai nepieciešams risināt jautājumu par pilsonības piešķiršanu jaundzimušiem nepilsoņu bērniem, paziņojis valsts prezidents Raimonds Vējonis, tiekoties ar Eiropas Padomes (EP) Cilvēktiesību komisāru Nilu Muižnieku.

"Ir pēdējais laiks, lai mēs sakārtotu jautājumu par pilsonības piešķiršanu jaundzimušajiem nepilsoņu bērniem. Latvijai ikviens bērns ir vērtība. Mums tas ir jāapliecina arī darbos, ne tikai skaļi par to runājot," — prezidenta teikto citē viņa preses dienests.

Valsts vadītājs informēja, ka Saeimas rudens sesijā plāno nākt klajā ar likumdošanas iniciatīvu par iespēju Latvijā jaundzimušiem nepilsoņu bērniem kļūt par valsts pilsoņiem jau no dzimšanas brīža. Par vienīgo alternatīvu valsts vadītājs uzskata tikai citas valsts pilsonību.

Eiropas Padomes cilvēktiesību komisārs Nils Muižnieks - Sputnik Latvija
Nils Muižnieks uzskata, ka cilvēktiesību jomā Latvijā vēl ir daudz darāmā

Savukārt Eiropas Padomes (EP) Cilvēktiesību komisārs Nils Muižnieks  norādīja, ka ANO Konvencija par bērna tiesībām, kuru ratificējušas visas Eiropas Padomes dalībvalstis, paredz, ka katram bērnam ir tiesības uz pilsonību. Konvencijas pamatprincips nosaka, ka "visās darbībās attiecībā uz bērniem uzmanība, pirmkārt, tiek veltīta tam, lai vislabāk nodrošinātu bērna intereses".

"Atzinīgi vērtējama ir Valsts prezidenta iniciatīva likumdošanā noteikt jaundzimušo nepilsoņu bērnu tiesības uz Latvijas pilsonību. Nepārprotami, ka bērna interesēs ir būt pilsonim no dzimšanas brīža," — paziņoja Nils Muižnieks.

Iepriekš prezidents vairākkārt ierosinājis Latvijas nepilsoņu bērniem piešķirt pilsonību no piedzimšanas brīža. Pērnā gada decembrī viņš uzsvēra, ka šim nolūkam jāmeklē tiesiskie risinājumi. Februārī intervijā radio Baltkom prezidents atzina, ka gaida tikai piemērotu brīdi.

Latvijas prezidents Raimonds Vējonis - Sputnik Latvija
Vējonis sašutis par viņa vārda izmantošanu priekšvēlēšanu reklāmā

"Negribu cilāt šo jautājumu pirms vēlēšanām, jo to var izmantot kādām diskusijām. Negribu, lai šo piedāvājumu vienkārši saplosītu. Es vēlos, lai piedāvājums tiktu pieņemts, tāpēc gaidu īsto brīdi," — tolaik teica prezidents.

Agrāk viņš norādīja, ka laiks pārtraukt jaunu pilsoņu reģistrāciju neeksistējošas valsts — bijušās PSRS — pilsonībā.

Nils Muižnieks pērnā gada decembrī atgādināja, ka nepilngadīgie nepilsoņi nav "PSRS mantojums", bet gan valdošo politķu atbildība, un pauda cerību, ka Latvija pasniegs sev dāvanu 100 gadu jubilejas priekšvakarā.

"Latvijai vajadzētu uzņemties atbildību par šiem bērniem. Tā nedrīkst teikt — "tā ir PSRS atbildība." PSRS nepastāv jau ilgu laiku!" — viņš uzsvēra.

Informācija par to, ka Vējonis plāno rudenī aktualizēt jautājumu par pilsonību nepilsoņu bērniem, kļuva zināma maijā.

Ziņu lente
0