Kauņā darbu sācis bēgļu uzņemšanas un integrācijas centrs

© Алехандро Мартинес ВелесBēgļi. Foto no arhīva
Bēgļi. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Centrs izveidots ar mērķi dāvāt bēgļiem iespēju labāk iepazīties ar Lietuvas kultūru un tradīcijām, kā arī izprast Lietuvas iedzīvotāju mentalitāti.

RĪGA, 29. jūnijs — Sputnik. Kauņā durvis vēris Lietuvas Sarkanā Krusta Bēgļu uzņemšanas un integrācijas centrs InLT, vēsta Sputnik Lietuva, atsaucoties uz portālu "Ļitovskij kurjer".

Centra specializācija būs konsultāciju sniegšana bēgļiem juridiskos jautājumos, kā arī informācija par nodokļu nomaksu, izglītību un veselības aprūpi. Centra darbinieki pastāstīs bēgļiem par viņu sociālajām garantijām un palīdzēs iekārtoties darbā.

Bēgļi Eiropā. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Zviedrijā pilnībā nodegusi bēgļu kopmītne
Nepieciešamības gadījumā centra darbinieki varēs sniegt bēgļiem arī psiholoģisku palīdzību. Centrs izveidots ar mērķi dāvāt bēgļiem iespēju labāk iepazīties ar Lietuvas kultūru un tradīcijām, kā arī izprast Lietuvas iedzīvotāju mentalitāti.

Bēgļu uzņemšanas centrs Kauņā iekārtojies jaunās telpās, taču tas jau vairāk nekā desmit gadus strādā ar migrantiem un bēgļiem reģionā.

Centra svinīgās atklāšanas ceremonijā tā darbinieki pastāstīja par gūto pieredzi un integrācijas stāstiem, apsprieda bēgļu stāvokli Kauņā un visā Lietuvā, informē "Ļitovskij kurjer"

Bēgļi Lietuvā

Eiropas statistikas aģentūra Eurostat informē, ka Lietuva ir viena no nepopulārākajām valstīm Eiropas Savienībā patvēruma lūgumu skaita ziņā. 2016. gadā, salīdzinājumā ar 2015. gadu, patvēruma lūgumu skaits Lietuvā pirmo reizi pieaudzis par 51% (no 275 līdz 410 lūgumiem), taču šis rādītājs joprojām ir viens no zemākajiem ES.

Uz vienu miljonu Lietuvas iedzīvotāju pienākas 142 lūgumi, savukārt vidēji ES valstīs to skaits sasniedz 2360. Vēl mazāks rādītājs vērojams tikai Slovākijā (18), Portugālē (69), Rumānijā (94), Igaunijā un Čehijā (pa 114).

Pārsvarā patvērumu Lietuvā lūdz Sīrijas, Krievijas un Irākas iedzīvotāji.

Bēgļi telšu nometnē. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Politika
Lietuvas IeM aicinās migrantus apmesties valstī

Pērn vidējais patvēruma lūgumu skaits Eiropas Savienībā pirmo reizi kopš 2015. gada ir mazliet krities

(no 1,257 mijoniem līdz 1,204 miljoniem), taču pērn rādītājs bija gandrīz divkārt lielāks nekā 2014. gadā.

Saskaņā ar vienošanos, Lietuva apņēmusies līdz šī gada septembrim izmitināt valstī 1105 bēgļus. Uz Lietuvu pārvietoti 254 patvēruma lūdzēji: 229 cilvēki no Grieķijas un 25 — no Turcijas. No viņiem 142 cilvēki jau devušies uz citām ES valstīm.

Jāpiebilst, ka gandrīz puse Lietuvas iedzīvotāju iebilst pret bēgļu klātbūtni valstī, 49% pieļāva viņu uzņemšanu, taču ar vairākām iebildēm, liecina nesenā aptauja.

Lēmums par bēgļu uzņemšanu Lietuvā bija politisks un tika pieņemts Briseles spiediena iespaidā.

Ziņu lente
0