Eiropas Komisija gatavo jaunas nepatikšanas Google

© AFP 2023 / li xinGoogle. Foto no arhīva
Google. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Sensacionālā soda nauda, ko Eiropa piespriedusi kompānijai Google par konkurences noteikumu pārkāpšanu, varētu kļūt vēl lielāka – Briselē uzsākta papildu izmeklēšana.

RĪGA, 29. jūnijs — Sputnik, Aleksejs Toms. Lielākā soda nauda Eiropas Savienības vēsturē, kas piespriesta Google par konkurences noteikumu pārkāpšanu, varētu kļūt vēl lielāka pēc korporācijas darbības papildu izmeklēšanas, vēsta Sputnik Igaunija.  

Oficiālajā informācijā presei Eiropas Komisija ziņo par soda naudu 2,42 miljardu eiro apmērā, kā arī par izmeklēšanu, kas uzsākta par iespējamo godīgas konkurences noteikumu pārkāpumu ES.

Arī ar Android viss nav kārtībā

Soda nauda piespriesta par meklēšanas sistēmu tirgū iegūtā dominējošā stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu ar mērķi popularizēt savu produktu — tirdzniecības "meklēšanas sistēmu" Google shopping , pie tam kaitējot konkurentiem online tirdzniecības nozarē — tādējādi pārkāpti godīgas konkurences noteikumi ES.

Google Jaungada pārsteigums - Sputnik Latvija
Eiropas Komisija draud ar sodu Google

Patlaban tiek izmeklētas visā pasaulē pazīstamās kompānijas metodes, kas radījušas līdzīgas aizdomas: operāciju sistēmas Andriod negodīga popularizācija un platformas AdSense iznantošana konkurējošo meklēšanas sistēmu "apspiešanai".

Eiropas Komisija informē, ka Google darbības izmeklēšana skar tai piederošāš pasaulē populārākās meklējumu sistēmas nelikumīgu izmantošanu savtīgiem mērķiem.

Microsoft cietusi mazāk

Soda naudas summa, kas visus pārsteidza, tika aprēķināta saskaņā ar ES pieņemto mehānismu — 10% no kompānijas vainīgās reģionālā apakšnodaļas, uz ko attiecas Briseles jurisdikcija. Taču, domājams, tā netiks iekasēta pilnā apjomā vai pat netiks pieprasīta, ja Google veiks steidzamus pasākumus un novērsīs "trūkumus". Eiropa atsauc atmiņā citus rekordlielus sodus.

  • 2009. gadā ASV kompānija Intel tika sodīta par 1,06 miljardiem eiro par klientu negodīgu "uzpirkšanu", kaitējot konkurentiem čipu ražošanas sfērā.
  • 2004. gadā ASV korporācija Microsoft tika sodīta par 497 miljoniem eiro par konkurentu tiesību ierobežošanu, pēc tam — vēl par 860 miljoniem — par "spītību", un galu galā kompānijai piesprieda soda naudu par kopējo summu 2 miljardu eiro vērtībā.
  • 2014. gadā Francijas farmaceitiskais gigants Servier, kompānija Teva un vairāki citi zāļu ražotāji saņēma soda naudu 427,7 miljonu eiro apmērā par viņu ražoto dārgo preparātu lēto analogu organizēto izlaišanas aizkavēšanu.
  • 2007. gadā Eiropas Komisija sodīja spāņu telekomunikāciju gigantu Telefonica. Soda nauda 151,9 miljonu eiro apmērā tika piespriesta par konkurences apspiešanu platjoslas interneta pieslēguma pakalpojumu nozarē.
Ziņu lente
0