Lielbritānijā dzīvojošie eiropieši maksās par uzturēšanās atļaujām

© AFP 2023 / JUSTIN TALLISLielbritānijas un Eiropas Savienības karogi. Foto no arhīva
Lielbritānijas un Eiropas Savienības karogi. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja publicējusi savus apsvērumus par to, kā un kam Lielbritānija dāvās tiesības dzīvot un strādāt karalistē pēc tās izstāšanās no Eiropas Savienības.

RĪGA, 28. jūnijs — Sputnik. Kontinentālās Eiropas valstu pilsoņi, kas apmetušies uz dzīvi Lielbritānijā, ir neapmierināti ar to, kā vietējās varasiestādes plāno dāvāt viņiem tiesības palikt valstī pēc tās izstāšanās no ES, vēsta Sputnik Igaunija.

Lielbritānijā dzīvojošo eiropiešu statuss Briselē tiek uzskatīts par svarīgāko pārrunu punktu. Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja paudusi savu viedokli par problēmas risinājuma iespējām programmā "ES pilsoņu stāvokļa garantijas Lielbritānijā un karalistes iedzīvotāju stāvokļa garantijas ES", kas tika publicēta 26. jūnijā.

Sākumam derēs, taču vajadzīgas nianses

Aptuveni 3 miljoni kontinentālās Eiropas valstu pilsoņu un valstspiederīgo, kuri apmetušies uz pastāvīgu dzīvi Lielbritānijā (tāpat kā kontinentā dzīvojošie briti) Terēzas Mejas ierosinājumus nosaukuši par "nožēlojamiem".

Вместе мы построим лучшую Британию – Мэй о новом политическом курсе страны - Sputnik Latvija
Meja pastāstīja par ES pilsoņu perspektīvām Lielbritānijā pēc Brexit

Pašorganizētā Britānijas eiropiešu savienība the3million prasa pilnā mērā garantēt viņu tiesības Brexit period un pēc tā beigām. Daudzus Lielbritānijā dzīvojošos latviešus un igauņus uztrauc fakts, ka Terēzas Mejas piedāvājumos runa ir par "ES pilsoņiem" — ES valstu pilsoņiem vai valstspiederīgajiem, tātad no saraksta automātiski tiek izslēgti tā sacamo "pelēko pasu" īpašnieki — Igaunijā un Latvijā pastāvīgi dzīvojošās personas bez pilsonības.

Savā iepriekšējā vēstījumā Terēzai Mejai savienība the3million raksta, ka jautājums par viņu tiesībām jāizskata atsevišķi no pārējiem pārrunu punktiem Brexit jautājumā. Tāpat savienība norāda, ka pašreizējā uzturēšanās atļaujas noformēšanas procedūra Lielbritānijā nedod iespēju izskatīt miljoniem cilvēku pieteikumus.

Lielbritānijas un ES karogi - Sputnik Latvija
Kontinents prasa, lai sala aizstāv imigrantu tiesības

No Briseles viedokļa, Londonas piedāvājumi nav pietiekami plaši un skaidri. "Pēc manām domām, Lielbritānijas piedāvājums neatbilst gaidītajam un rada pilsoņu stāvokļa pasliktināšanās risku," — iepriekš paziņoja Eiropas Padomes prezidents Donalds Tusks.

Pašreizējā ES prezidenta — Maltas — premjerministrs Džozefs Muskats atzīmēja, ka Terēzas Mejas piedāvājums ir "labs sākums, taču mums jāredz detaļas". Pagaidām nav zināms, vai 26. jūnijā publicētie Lielbritānijas ierosinājumi atbilst iepriekš paustajiem.

Karalistes valdība ierosina piešķirt kontinentālajiem eiropiešiem Lielbritānijā statusu, kas dāvās viņiem tādas pašas tiesības, kā karalistes pavalstniekiem, izņemot balsstiesības vēlēšanās. Visi eiropieši, kuri vēlas palikt Lielbritānijā varēs ar elektroniskās sistēmas palīdzību lūgt atbilstošu statusu. To viņi saņems paātrinātā kārtībā par "saprātīgu maksu", ja pagaidām vēl nenoteiktajā "X" dienā nebūs nodzīvojuši Lielbritānijā vismaz 5 gadus. Iepriekš Brisele pieprasīja dokumentu piešķiršanu bez maksas.

Uzturēšanās atļauju īpašnieku radinieki varēs palikt Lielbritānijā vai pārcelties turp uz dzīvi, ja "uzturoties Lielbritānijā, viņiem bijušas īstas tuvas attiecības ar ES pilsoņiem".

Eiropieši, kuri "X" dienā Lielbritānijā nodzīvojuši mazāk nekā 5 gadus, varēs saņemt pagaidu statusu un vēlāk to mainīt, kad valstī būs nodzīvots likumdošanā noteiktais laiks.

Ziņu lente
0