Eiropas bagātās valstis Latviju pārvērš par izgāztuvi

© Sputnik / Егор Еремов / Pāriet pie mediju bankasSadzīves atkritumu poligons. Foto no arhīva
Sadzīves atkritumu poligons. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Andrejs Mamikins komentējis ugunsgrēku nelegālajā plastmasas atkritumu izgāztuvē Jūrmalā: varasiestādēm jāaizliedz atkritumu ievešana no citām valstīm vai jāuzņemas stingra procesa kontrole.

RĪGA, 25. jūnijs — Sputnik. Jau 2013. gadā Europol brīdināja, ka ar pārstrādes ieganstu Austrumeiropas valstīs tiek ievesti atkritumi no bagātajām Ziemeļeiropas un Rietumeiropas valstīm, pastāstīja Eiropas Parlamenta deputāts Andrejs Mamikins. Viņa teikto citēja BNN.

Atkritumi tiek izvesti uz valstīm, kurās ir vāji normatīvie akti ekoloģijas jomā, un ar inspekciju iestādēm iespējams vienoties, stāsta eirodeputāts.

Latvijas statistikas biroja rīcībā ir dati par to, ka plastmasas atkritumi valstī ievesti no Somijas, Zviedrijas, Nīderlandes, Vācijas un Austrijas — 11,5 tūkstoši tonnu tikai 2016. gadā vien.

"Rezultāts ir bēdīgs. Latvija kļūst par Eiropas atkritumu savākšanas un glabāšanas vietu. Tie guļ un saindē mūsu gaisu un gruntsūdeņus. Tā vairs nevar turpināties," — konstatēja Andrejs Mamikins.

Politiķis uzdeva jautājumus Latvijas Vides ministrijai un Eiropas komisijai: vai ievestie atkritumi tiek pārstrādāti, vai pārbaudes iestādes ir informētas par situāciju, kāds atkritumu apjoms tiek ievests nelegāli? Mamikins uzskata, ka varasietādēm jāuzņemas stingra kontrole pār ievesto atkritumu plūsmām vai vispār jāaizliedz atkritumu ievešana.

Atkritumu šķirošanas un pārstrādes stacijas ugunsgrēka dūmi Jūrmalā - Sputnik Latvija
Ugunsgrēks izgāztuvē Jūrmalā likvidēts pēc 60 stundām
Pirms divām dienām kļuva zināms par grunstūdeņu piesārņojumu pēc spēcīgā ugunsgrēja plastmasas izgāztuvē Jūrmalā, Slokas rajonā. Veselības inspekcija aizliegusi dažviet lietot ūdeni no individuālajām ūdens ņemšanas vietām. Iedzīvotāji brīdināti arī par to, ka nav vēlams peldēties Skolas karjerā.

Latvijas Dabas muzeja ornitologs informēja, ka indīgajos dūmos cietuši vairāku putnu sugu pārstāvji.

Nelegālajā izgāztuvē atradās aptuveni 23 tūkstoši tonnu plastmasas atkritumu (apmēram divkārt vairāk nekā legāli ievests valstī), no tiem 40% ugunsgrēks iznīcināja. Poligonā tika atrasti arī bīstamie atkritumi — baterijas, elektriskie vadi, aerosola baloniņi.

Par šo it kā pārstrādei paredzēto atkritumu poligonu atbildīgs ir uzņēmums Prima M, kas pārvaldīja izgāztuvi bez atbilstošām atļaujām. Pēc ugunsgrēka tai tika dots norādījums attīrīt apkaimi, taču kompānija atteicās veikt minētos darbus, aizbildinoties ar līdzekļu trūkumu.

Ziņu lente
0