Summertime: festivāls ar Eiropas šiku

Пресс-конференция фестиваля Summertime, на фото Инесе и Диана Галанте
Пресс-конференция фестиваля Summertime, на фото Инесе и Диана Галанте - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Divus mēnešus pirms festivāla sākuma notika preses konference, kurā tā patronese Inese Galante pastāstīja par programmu un galveno ideju.

RĪGA, 21. jūnijs — Milena Jasinska, Sputnik. No 9. līdz 13. augustam Jūrmalā trīspadsmito reizi notiks starptautiskais festivāls "Summertime — aicina Inese Galante". Publiku gaida fantastiska mūzikas daudzveidība: no populārās klasikas un ņūdžeza līdz Balkānu tautu, klezmeru un itāļu mūzikai. Kopā ar slaveniem muzikantiem koncertos piedalīsies jaunie mākslinieki, konkursa "Ineses Galantes talanti" laureāti.

"Katrs "Summertime" man personīgi ir radošs un aizkustinošs notikums. Tāpēc es no sirds priecājos, ka vairāk nekā desmit festivāla pastāvēšanas gados mums kopā ir izdevies to saturiski pilnveidot, saglabājot būtiskākās vērtības – nemainīgi augstus muzikālās kvalitātes standartus un ģimenisku, draudzīgu gaisotni, kurā vienmēr gaidīti ir visi – gan festivāla mākslinieki, gan apmeklētāji," — ar tādiem vārdiem tikšanos ar žurnālistiem sāka festivāla patronese un mūza Inese Galante.

Galveno Summertime ideju viņa formulējusi tā: "Mēs tiecamies, lai festivāls kļūstu par tikšanās vietu, par notikumu, kas piešķir emocijas, skaistumu, uzlāde ar enerģiju. Kā bijušai mediķei man gribētos, lai cilvēki gūtu pozitīvas emocijas, tas viņus padara veseliem un laimīgiem. Mēs centīsimies, lai būtu ļoti, ļoti skaisti, eleganti, ar Eiropas šiku".

Siltus vārdus festivālam veltīja arī Ineses Galantes viesi. Jūrmalas pilsētas domes priekšsēdētāja Rita Sproģe nosauca Summertime par "pilsētas rotu un lielāko kultūras notikumu tā dzīvē". Itālijas vēstnieks Latvijā Sebastjāno Fulči īpaši atzīmēja itāļu kolektīva Klezmerata Fiorentina koncertu.

No labās: pianists Andrejs Osokins, Itālijas vēstnieks Latvijā Sebastjāno Fulči, kontrtenors Sergejs Jēgers, festivāla direktore Diāna Galante,festivāla patronese Inese Galante, Dzintaru koncertzāles direktors Guntars Ķirsis, Domenikss pārstāve Ilze Zoltnere, Jūrmalas domes priekšsēdētāja Rita Sproģe
Справа: пианист Андрей Осокин, посол Италии в Латвии Себастьяно Фульчи, контратенор Сергей Егерс, директор фестиваля Диана Галанте, патронесса фестиваля Инессе Галанте, руководитель концертного зала Дзинтари Гунтарс Кирсис, представитель Domenikss Илзе Золтнере, председатель Юрмальской думы Рита Спроге - Sputnik Latvija
No labās: pianists Andrejs Osokins, Itālijas vēstnieks Latvijā Sebastjāno Fulči, kontrtenors Sergejs Jēgers, festivāla direktore Diāna Galante,festivāla patronese Inese Galante, Dzintaru koncertzāles direktors Guntars Ķirsis, Domenikss pārstāve Ilze Zoltnere, Jūrmalas domes priekšsēdētāja Rita Sproģe

Kontrtenors Sergejs Jēgers atzina, ka ar Inesi Galanti viņu vieno "ilgas sadarbības gadi, līdzīgi uzskati par dzīvi un pārliecība, ka par izciliem māksliniekiem var kļūt tikai labi cilvēki". Jaunais pianists, muzikālās dinastijas pārstāvis Andrejs Osokins, kurš jau otro reizi piedalīsies festivālā, norādīja, ka "Ineses Galantes uzstāšanās, emocijas, kas viņa nes zālei, dāvina skatītājiem īpašus, unikālus brīžus".

Festivālu 9. augustā atklās duetu Viva Amor! koncerts. Kopā ar Inesi Galanti ārijas no operām un operētām izpildīs viņas uzticamie skatuves biedri: basbaritons Egils Siliņš un kontrtenors Sergejs Jēgers. Tās skanēs pianista Andreja Osokina un Festivāla orķestra pavadījumā, ko vadīs temperamentīgais diriģents, Galantes draugs no Vācijas Ērkharts Viciks.

Uzstājas Maskavas virtuozi. - Sputnik Latvija
Foto
Summertime: "Maskavas virtuozi" un Latvijas bomonds

Otrajā koncertā uz skatuves tiksies slaveni mūziķi no Krievijas: vairākkārtējs Summertime dalībnieks, virtuozs džeza pianists Daniils Krāmers un brāļu Briļu saksofonu duets (Bril Brothers). Daniilu Krāmeru uzaicināja pēc klausītāju vairākiem lūgumiem, un lai piedalītos Summertime viņš pat mainījis sava festivāla Jekaterinburgā norises datumus.

"Daniils ir cilvēks-enciklopēdija. Viņš iekaro ar neticamu personisko harizmu un prot to, ko neprot pārējie, viņam ir kosmisks prāts," — raksturo mūziķi Inese Galante.

Dvīņiem Aleksandram un Dmitrijam Briļiem mūzika ir asinīs, jo viņi ir leģendārā džeza pianista Igora Briļa dēli. Brāļi-saksofonisti ir bieži viesi labākajos pasaules džeza pasākumos, viņi laiduši klajā četrus albumus, un bieži uzstājās ar džeza meistariem no ASV un Krievijas.

© Foto : пресс фото / Summertime Ineses Galantes festivāla Summertime preses konference
Пресс-конференция фестиваля Инесе Галанте Summertime - Sputnik Latvija
Ineses Galantes festivāla Summertime preses konference

Vācu vadošā ņūdžeza kolektīva Club des Belugas koncerts, kas notiks 11. augustā, festivāla organizatore Diāna Galante nosaukusi par Summertime "emocionālo bumbu". Skatītājus gaida spilgts stilu kokteilis: soul, lounge, elektrosvings, fanks un brazīliešu ritmi.

12. augustā ieplānoti divi koncerti. Mazajā zālē uzstāsies jaunais Latvijas pianists Reinis Zariņš — Lielās Mūzikas balvas trīskārtējs ieguvējs, starptautisku konkursu laureāts, kura repertuārā organiski savienojas klasika un mūsdienu mūzika.

Savukārt Lielo zāli "uzspridzinās" aizraujošais klezmeru Balkānu un itāļu mūzikas kokteilis Fiorentina Klezmerata kvarteta izpildījumā. Ansambļa koncertos, kuru dibinājis ukraiņu-ebrejiešu instrumentālās mūzikas pratējs vijolnieks Igors Polesickis, vētrainas ovācijas skan pēc katras uzstāšanās, kolektīva fani ir slavenie mūziķi Daniels Barenboims, Marta Argeriha, Vladimirs Spivakovs.

"Katru reizi, kad es viņus dzirdu, es nezinu, smieties vai raudāt, jo viņi spēlē, lai smietos un raudātu," — tā stāstīja diriģents Zubins Meta par šo ansambli.

Festivāla kulminācija būs lielais Galā koncerts. Uz skatuves pulcēsies zvaigžnes: mecosoprāns Oļesja Petrova un džeza pianists Daniils Krāmers no Krievijas, Latvijas dziedātāji Sergejs Jēgers un Intars Busulis, ņūdžeza kolektīvs Club des Belugas. Pie diriģenta pults stāsies festivāla mākslinieciskais vadītājs Ērkharts Viciks.

Ziņu lente
0