Politika

Lembergs no jauna kļuvis par Ventspils mēru un ierosinājis sadalīt Latviju

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ventspils dome no jauna ievēlējusi mēra amatā ilggadējo pašvaldības vadītāju Aivaru Lembergu.

RĪGA, 20. jūnijs — Sputnik. Pirmdien Aivars Lembergs no jauna tika ievēlēts Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāja amatā. Par viņa kandidatūru balsoja deviņi deputāti, pret — četri.

Latvijai vajadzētu sadalīties divos statistiskajos reģionos, lai attīstītos tās "izmirstošā" daļa aiz  Lielrīgas robežām. Šādu viedokli pauda ilggadējais Ventspils pašvaldības vadītājs, Latvijas Tranzīta biznesa asociācijas prezidents Aivars Lembergs, vēsta db.lv.

Lembergs uzskata, ka reģiona atdzīvināšanai vajadzīgi steidzami pasākumi, jo, pēc viņa domām, teritorijai aiz Rīgas aglomerāta teritorijas robežām raksturīgs "mākslīgi radīts bads".

Ap Rīgu izveidojies kompakts reģions, kurā iedzīvotāju skaits pieaug atšķirībā no visas pārējās Latvijas, viņš atzīmēja.

"Apskatīsim IKP uz vienu iedzīvotāju, salīdzinot ar ES vidējiem rādītājiem. Rīgas reģionā šis rādītājs sešu gadu laikā (no 2008. līdz 2014. gadam) ir izaudzis līdz 107%, tātad par 7% pārsniedz ES vidējo," — paskaidroja Lembergs. "Rādītāja pieaugums ir arī Vidzemes reģionā (par 4%), Kurzemes reģionā (par 2%), Zemgales reģionā (par 2%), bet Latgales reģionā tas ir apaļa nulle. Savukārt visas Latvijas kopējais vidējais rādītājs — IKP uz vienu iedzīvotāju salīdzinājumā ar ES vidējiem rādītājiem sešos gados no 59% pacēlies līdz 64% jeb pieaudzis par 5%."

Pēc Ventspils mēra domām, problēmas Latvijā rada ne tikai tas, ga valsts galvaspilsēta attīstās ātrāk.

"Kopš iestāšanās ES Latvija ir definēta kā viens liels reģions, no kā teorētiski izriet, ka Latgale ir tikpat attīstīta cik Rīga. Līdz ar to atbalsta intensitāte uzņēmējdarbībai pienākas visiem vienāda," — uzsvēra Lembergs.

Vēlēšanu urna - Sputnik Latvija
Vēlēšanu rezultāti ir apstiprināti visā Latvijā

Pašvaldību vēlēšanas Latvijā notika 3. jūnijā. Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) rīcībā esošie dati liecina, ka vēlēšanās Latvijā nobalsojuši 50,41% balsstiesīgo. Lielākais apmeklējums bija vērojams Rīgā (58,17%), citās Latvijas pilsētās un rajonos vēlēšanu iecirkņus apmeklēja mazāk nekā puse balsstiesīgo. Iepriekšējās pašvaldību vēlēšanās 2013. gadā piedalījās 45,99%.

Ventspilī vēlēšanās uzvarēja partija "Latvijai un Ventspilij", ko vada Lembergs. Tā saņēma 9 no 13 deputāta mandātiem.

Aivars Lembergs vada Ventspili kopš 1988. gada. Neatkarīgās Latvijas pirmajās  pašvaldību vēlēšanās 1994. gadā, tāpat kā nākamajās vēlēšanās trīs gadus vēlāk viņa nodibinātā partija "Latvijai un Ventspilij" bija vienīgā, kas balotējās domē un saņēma visas 11 deputāta vietas.

Ziņu lente
0