Bez izņēmumiem: Saeima teikusi savu galavārdu dzīvnieku aizliegšanā cirkā

© AFP 2023 / TIMOTHY A. CLARY Цирк с дикими животными
Цирк с дикими животными - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas Saeima trešajā lasījumā atbalstīja likumprojektu, kas aizliedz izmantot savvaļas dzīvniekus cirkā, tostarp nebrīvē dzimušos; dzīvnieku aizstāvji svin uzvaru.

RĪGA, 15.jūnijs – Sputnik, Jeļena Kirillova. Dzīvnieku aizstāvji līksmo un svin uzvaru, kuru izcīnīja vairāk nekā divus gadus ilgušajā strīdā ar tradicionālā cirka aizstāvjiem.

"Tā gan! Un šoreiz pat esam pirmie Baltijas valstīs, kas panākuši šādu aizliegumu," — vēsta dzīvnieku aizsardzības biedrība Dzīvnieku brīvība savā Facebook lapā un aicina visus aktīvistus pie sevis uz ofisu, lai atzīmētu pirmo uzvaru ar uzkodām un apspriestu turpmākos plānus.

Рижский цирк, фасад - Sputnik Latvija
Rīgas cirka fasādi nostiprinās par 350 tūkstošiem eiro

Atgādināsim, ka vienprātības šajā jautājumā vēl aizvien nav ne tikai civiliedzīvotāju vidū, bet pat parlamentā. Pirms otrā likumprojekta lasījuma deputāti negaidīti atbalstīja likuma grozījumus, kuri pieļāva dzīvnieku piedalīšanos cirka izrādēs.

Līdz šim visi tradicionālā cirka aizstāvju mēģinājumi aizstāvēt savu pozīciju par dzīvnieku piedalīšanos cirka izrādēs izgāzusies. Lielākā parlamentāriešu daļa piekrita tam, ka savvaļas dzīvniekiem nav vietas cirkā. Galvenais dzīvnieku aizstāvju arguments ir tas, ka dzīvnieki tiek turēti šauros būros, pret tiem vardarbīgi izturas, un pati dresūra ir ņirgāšanās par dzīvām radībām.

Izmaiņas situācijā parādījās tad, kad deputāte Jūlija Stepaņenko piedāvāja likuma grozījumus un uzaicināja uz Saeimas Tautsaimniecības komisijas sēdi pazīstamus cirka artistus, kuri pastāstīja par to, ko nozīmē dresētāja darbs, kādi ir viņa pienākumi, un kāpēc īsts dresētājs nekad nenodarīs pāri dzīvniekam, nerunājot jau par vardarbību.

Stepaņenko piedāvājums bija aizliegt izmantot cirkā tos zvērus, kuri tika noķerti savvaļā. Tiesa atļaut uzstāties cirka arēnā tiem dzīvniekiem, kuri jau ir piedzimuši nebrīvē. Un veltīt vairāk uzmanības apstākļiem, kuros tiek uzturēti cirka dzīvnieki.

Разрушающийся Рижский цирк - Sputnik Latvija
Rīgas cirkam atrasts jauns direktors

Ar parlamentāriešu balsu vairākumu šo kompromisa variantu pieņēma. Taču dzīvnieku aizstāvji negrasījās padoties, argumentējot to, ka Stepaņenko likuma grozījumi pēc būtības arī turpmāk ļaus dresētājiem ņirgāties par dzīvniekiem.

Galīgajā, trešajā lasījumā Saeima tomēr nostājās dzīvnieku aizstāvju pusē, kuri pieprasīja aizliegt izmantot cirka priekšnesumos visus savvaļas dzīvniekus.

Tagad, spriežot pēc visa, likums tiks pieņemts, un uz Latvijas cirka arēnas savvaļas dzīvniekus mēs vairs neredzēsim. Jāpiebilst, ka par "savvaļas" dzīvniekiem tiek uzskatīti ne vien ziloņi un tīģeri, bet pat papagaiļi un baloži.

Ziņu lente
0