Intervija

Rēzeknes mērs: objektīvi mediji nevar apdraudēt Latviju

© Foto : latgalesgors.lvМэр города Резекне Александр Барташевич
Мэр города Резекне Александр Барташевич - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Aleksandrs Bartaševičs pastāstīja par to, kā viņš vērtē pašvaldību vēlēšanu rezultātus, kā gatavojas cīnīties ar teroristiem Rēzeknē un kāpēc sācis lasīt Sputnik Latvija sociālajos tīklos.

RĪGA, 8.jūnijs – Sputnik. Nesen Facebook lapai Sputnik Latvija uzspieda "like" Rēzeknes mērs Aleksandrs Bartaševičs. Mēs uztvērām to kā iemeslu apsveikt viņu ar aizritējušo vēlēšanu rezultātiem un uzdot viņam dažus jautājumus.

Rēzeknes mērs Aleksandrs Bartaševičs. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Bartaševičs: nepilsoņu problēma – riska faktors

— Bartaševiča kungs, Krievijas pierobežas novada centra mērs spiež "like" Latvijai "naidīgam" informācijas avotam, kā daži to dēvē. Mēs raizējamies par valsts drošību — vai jūsu "like" nerada draudus Latvijai?

— Tieši otrādi: es rīkojos labākās demokrātijas un vārda brīvības tradīcijās. Cilvēkam ir jābūt pieejai maksimāli lielam informācijas avotu skaitam, vajag analizēt to saturu, salikt kopā faktus un viedokļus, lai beigu beigās izveidotu savu viedokli. Un Sputnik Latvija sniedz iespēju iepazīties ar alternatīvu viedokli, redzēt visu informācijas ainu. Savukārt demokrātijai un jebkurai valsts drošībai ir bīstami tie mediji, kuri sniedz vienpusēju informāciju.

— Paldies par jūsu vērtējumu. Nenāktu par ļaunu, ja tie, kas specializējas stereotipu veidošanā, patiešām analizētu to, par ko mēs rakstām, pirms to aizliegt vai kritizēt. Kā jūs vērtējat savus un "Saskaņas" partijas rezultātus aizritējušajās vēlēšanās?

— Rēzeknei un "Saskaņai" tie ir pozitīvi. Mums izdevies ne vien saglabāt ietekmi esošajās vietās, bet arī pastiprināt mūsu pozīcijas, piemēram, Ludzā. Radusies iespēja parādīt sevi tādu pilsētu vadībā kā Daugavpils, Liepāja. Es uzskatu, ka tas ir solis pretī tam, lai nākamajās Saeimas vēlēšanās nokļūtu pie varas jau Latvijas līmenī.

— Tātad "Saskaņa" ir spiesta izturēt vietējas nozīmes cīņas, virzoties uz Saeimu. Vispirms jāparāda sevi uz vietas?

Rēzekne - Sputnik Latvija
Rēzekne vēlēšanu priekšvakarā: bezmaksas transports un nekādu intrigu

— Cita ceļa mums nav. No sākuma mums ir jāpierāda, ka varam efektīvi strādāt uz vietas. Kaut gan ir daudz, piemēru tam, ka "Saskaņa" var piedāvāt pareizus lēmumus arī valsts līmenī.

— Atskatoties uz noskanējušo priekšvēlēšanu kampaņu: izskatās, ka Rēzeknē šoreiz politiskie konkurenti neizlēja viens pār otru tik daudz samazgu kā galvaspilsētā. Netika izmantota nacionālā kārts.

— Jāatzīst, ka šoreiz viss notika civilizēti. Nebija tik daudz anonīmu "brīdinājuma vēstuļu", mazāk pārgājām pie personībām. Toties parādījās cita negatīva tendence. Kampaņu pret pilsētas vadību izvērsa sabiedrisko mediju līmenī.

— Tātad pret jums notika aģitācija par nodokļu maksātāju naudu?

— Jā, un tā ir slikta tendence valstij.

— Vakar Latvijas Ministru Kabinets pieņēma lēmumu aizliegt fotografēt un filmēt ēku, kurā notiek sēdes. Tas taču ir kritiski svarīgs valsts objekts, un, ja tas kļūs par teroristu uzbrukuma mērķi, Latvijā apstāsies viss, ko varētu izmantot hipotētiskais pretinieks. Vai jūs negrasāties aizliegt fotografēt Rēzeknes Domi?

— Ziniet, es apkarotu terorismu ar preventīviem pasākumiem. Ir jācīnās nevis ar sekām, bet ar tā iemesliem. Un es nepieņemtu lēmumus, iepriekš zinot, ka apsekot to ievērošanu būs problemātiski. Mūsu dienās jebkurš var nofotografēt vai nofilmēt ar telefona palīdzību jebko. Šodien ir daudz svarīgāk koncentrēties uz reāli izdarāmiem uzdevumiem.

— Tad nu vēlreiz sveicam jūs ar aizritējušo vēlēšanu rezultātiem un vēlam, lai izdodas viss, kas ieplānots.

Ziņu lente
0