Politika

Kāpēc finansēt rusofobus: Krievija ierobežojusi iemaksu PACE

© Sputnik / Vladimir FedorenkoПарламентская ассамблея Совета Европы в Страсбурге
Парламентская ассамблея Совета Европы в Страсбурге - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas Federācijas Padomes vicespīkeris Iļjass Umahanovs uzskata, ka Maskavas lēmums nepārskaitīt iemaksu 11 miljonu eiro apmērā Eiropas Padomes budžetā ir taisnīgs, ņemot vērā PACE valdošo rusofobu noskaņojumu.

RĪGA, 6. jūnijs — Sputnik. Krievija par trešo daļu samazinājusi iemaksu Eiropas Padomes budžetā, paziņoja Valsts domes spīkeris Vjačeslavs Volodins, vēsta Sputnik Igaunija, atsaucoties uz RIA Novosti.

"Bloķēts (trešās daļas iemaksas Eiropas Padomē – red.) pārskaitījums. Finansējums notiek pa posmiem, un trešā daļa, kas palikusi līdz gada beigām, vienkārši netiek pārskaitīta, tas arī viss," – Volodins norādīja, piebilstot, ka runa ir par summu aptuveni 11 miljonu eiro apmērā.

ES ģenerālsekretāra preses sekretārs Deniels Holtgens pavēstīja, ka Krievija vēl nav informējusi Eiropas Padomi par savas iemaksas samazināšanu.

Kāpēc vajadzētu finansēt rusofobus?

Krievijas Federācijas Padomes vicespīkeris Iļjass Umahanovs uzskata, ka lēmums nepārskaitīt iemaksu Eiropas Padomes budžetā ir taisnīgs, ņemot vērā PACE valdošo rusofobu noskaņojumu.

"Uzskatu to par taisnīgu Krievijas reakciju, ņemot vērā rusofobo noskaņojumu, kas patlaban vērojams Parlamentārajā Asamblejā," – Umahanova teikto citē RIA Novosti.

Viņš uzsvēra, ka iepriekš Krievija ir veikusi visus maksājumus.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins - Sputnik Latvija
Putins: dažviet rusofobija skrien pār malām

Pēc senatora vārdiem, tamlīdzīgas negatīvas situācijas starpparlamentu attiecībās nav nekur, nevienā citā starptautiskajā struktūrā. 

Pēc notikumiem Krimā (Krimas pussalas un Sevastopoles pilsētas atgriešanās Krievijas Federācijas sastāvā 2014. gadā atbilstoši referenduma rezultātiem) PACE anulēja Krievijas delegācijas tiesības piedalīties balsošānā, asamblejas vadošo struktūru darbībā un vēlēšanu monitoringā ES valstīs.

Rezultātā Krievija pameta PACE līdz 2015. gada beigām un vēlāk nolēma nenosūtīt dokumentus tālākai akreditācijai, taču neatteicās no sadarbības ar Eiropas Padomi.

PACE priekšsēdētājs Pedro Agramunts nolēmis turpināt dialoga meklējumus ar Krieviju. Agramunts informēja, ka vēlētos organizēt debates parlamenta diplomātijas jautājumos, un ierosināja tās sarīkot viņa dzimtajā pilsētā Valensijā. Viņš ir parliecināts, ka visas puses ir ieinteresētas panākt, lai Krievijas delegācija atgrieztos PACE, jo tā ir 47 valstu asambleja.

Швейцарский журналист и историк Гай Метлина - Sputnik Latvija
Viedoklis
Šveiciešu vēsturnieks: zāļu pret rusofobiju nav

2017. gada sākumā Agramunts apmeklēja Krieviju. Pēc tikšanās ar Valsts domes spīkeri Vjačeslavu Volodinu viņš pavēstīja, ka Krievijas delegācijas pilnvaras PACE, domājams, pagaidām netiks atjaunotas. Krievijas Valsts dome izslēdza no starptautiskās darbības grafika PACE sesiju janvārī.

Krievija pieprasa visu PACE sankciju atcelšanu un asamblejas reglamenta grozījumus, kas patlaban ļauj atņemt balsstiesības nacionālajām delegācijām.

Agramunts atgādināja, ka Krievija nepiedalās PACE darbā tāpēc, ka "mūsu viedoklis prasa negrozāmu tiesību aizstāvēšanu". Pēc viņa vārdiem šīs tiesības ir jāaizsargā, it īpaši parlamenta struktūrā.

Ziņu lente
0