Igaunijas Aizsardzības spēki aprēķinājuši "Pavasara vētras" nestos zaudējumus

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
NATO mācībās "Pavasara vētra" Igaunijā konstatēti 76 kaitējuma nodarīšanas gadījumi. Pārsvarā tie ir ceļu bojājumi.

RĪGA, 3. jūnijs — Sputnik. Igaunijas Aizsardzības spēki konstatējuši 76 kaitējuma nodarīšanas gadījumus NATO mācībās "Pavasara vētra", vēsta Sputnik Igaunija, atsaucoties uz iknedēļas izdevumu "Narva".

NATO militārās mācības notika Igaunijā no 8. līdz 25. maijam. Tajās piedalījās gandrīz 9 tūkstoši karavīru, kuru vidū bija aptuveni 2,3 tūkstoši kareivju no ārvalstīm. Manevros uz sauszemes tika izmantoti amerikāņu tanki M1A2 Abrams, britu Challenger 2 un franču Leclerc, kā arī kājnieku kaujas mašīnas: CV9035, Warrior, Bradley, VBCI un Marder.

155-мм гаубица M777 - Sputnik Latvija
NATO štāba mācības notiek 45 km attālumā no Krievijas robežas
Šogad Aizsardzības spēki mācībās "Pavasara vētra" konstatējuši divkārt mazāk kaitējuma gadījumu nekā pērn. Pārsvarā tie ir ceļu bojājumi, pavēstīja Aizsardzības spēku Galvenā štāba civilās un militārās sadarbības nodaļas vadītājs majors Viljars Kurgs. Patlaban gandrīz puse gadījumu jau likvidēta, pārējos tiek izvērtēts darbu apjoms.

Majors Kurgs informēja, ka mācībās iesaistītās vienības iespēju robežās jau mācību laikā saved kārtībā cietušās teritorijas un ceļus, taču lielāka mēroga darbi tiek veikti pēc "Pavasara vētras" beigām.

Mācību priekšvakarā Igaunijas Aizsardzības ministrija brīdināja iedzīvotājus, ka militāro manevru laikā var ciest viņu īpašums. Aizsardzības spēki laika klajā īpašu skrejlapu, kurā informēja par pilsoņu rīcību, ka mācību gaitā viņiem nodarīts kaitējums — cietusi automašīna, ceļš, lauks, mežs, dārzs utt. Karavīri lūdz nekavējoties fiksēt kaitējuma faktu un sazināties ar Aizsardzības spēkiem.

NATO minitārās mācības Spring storm Igaunijā. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Bruņutransportieris mācībās Igaunijā noskrējis no ceļa

Tāpat militārpersonas brīdināja pilsoņus, ka mācību "Pavasara vētra" dalībnieku rīcībā būs dienesta šaujamieroči — līdz pat lielkalibra haubicēm. Lai arī mācību cīņās tikšot izmantotas tikai tukšas patronas un spridzekļu paketes, AM lūdza pilsoņus, kuri mācību teritorijā atraduši, iespējams, bīstamus priekšmetus, neaizskart tos, iegaumēt to atrašanās vietu un informēt par to ārkārtas dienestu 112.

Tomēr bija iedzīvotāji, kuru attiekme pret privātīpašuma tiesību pārkāpumiem mācībās nebija saprotoša. Pēdējā mācību dienā NATO karavīri iekļuva Kadrina pagasta Ohepalu ciema iedzīvotāja īpašumā, tāpēc viņš bija spiests ķerties pie ieroča. Ziņots, ka vīrietis izdarījis brīdinājuma šāvienu gaisā. Incidenta rezultātā neviens nav cietis, taču par šo faktu ierosināta krimināllieta.

Ziņu lente
0