Politika

Latvija ievēl pašvaldības

© Sputnik / Sergey MelkonovLatvija ievēl pašvaldības
Latvija ievēl pašvaldības - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Sestdien, 2017. gada 3. jūnijā 119 vēlēšanu iecirkņos Latvijā notiek vietējo varas iestāžu vēlēšanas.

RĪGA, 3. jūnijs — Sputnik. Valsts pilsoņiem būs jāievēl 9 pilsētu un 110 novadu pašvaldības. Vēlēšanu iecirkņi strādā no pl. 7.00 līdz 22.00.

Rindas iecirkņos nav vērojamas, rīta stundās lielākoties balso cienījama vecuma cilvēki, vēsta Sputnik Latvija korespondenti.

Vēlēšanās balotējušies aptuveni 9 tūkstoši deputāta kandidātu, kuru vidū pilsoņiem jāievēl 1614 varasvīri.

Rīgas domē jāievēl 60 deputāti, bet pretendentu skaits sasniedzis 710.

Pašvaldību vēlēšanas 2017 - Sputnik Latvija
Divu dienu laikā Latvijā nobalsojuši vairāk nekā 75 tūkstoši cilvēku

Vietējo pašvaldību deputātu skaits ir atkarīgs no iedzīvotāju skaita un svārstās no 9 līdz 19 deputātiem.

Balsošanā var piedalīties Latvijas un citu ES valstu pilsoņi, kas sasnieguši 18 gadu vecumu. ES pilsoņi var saņemt balsstiesības, ja 90 dienas pirms vēlēšanām viņi reģistrējušies Latvijas Iedzīvotāju reģistrā.

Nepilsoņi vēlēšanās nepiedalās. Viņu skaits Latvijā sasniedz 250 tūkstošus, jeb 16% kopējā iedzīvotāju skaita. Tie ir bijušie PSRS pilsoņi, kuri palikuši šeit dzīvot pēc Savienības sairšanas un Latvijas neatkarības iegūšanas, taču viņu priekšteči pirms 1940. gada republikas teritorijā nav dzīvojuši.

Galvaspilsētas domē, kura piesaistījusi īpašu uzmanību, kopš 2009. gada pie varas ir partiju "Saskaņa" un "Gods kalpot Rīgai" tandēms. Rīgas mērs Nils Ušakovs ir pirmais krievu tautības politiķis šajā amatā. Viņš vada partiju saskaņa, un sākotnējās prognozes liecina, ka viņam ir lielas iespējas ieņemt mēra posteni trešo reizi.

Latvijas Republikas karogs - Sputnik Latvija
Sardze ir nogurusi: Latvijas iedzīvotāji zaudē interesi par politiku

Rīgas mēru ievēl partijas, kuras kopā saņēmušas 51% deputātu vietu domē — 31 "krēslu".

Uz deputātu vietām galvaspilsētas domē pretendē ne tikai valdošais tandēms, bet arī Latvijas Reģionu apvienība un partija "Par Latvijas attīstību", kas sarakstus apvienojušas, kā arī Nacionālā apvienība "Visu Latvijai", Jaunā konservatīvā partija, "Vienotība", Zaļo un zemnieku savienība, KPV.LV un "Eiroskeptiķi".

Ziņu lente
0