Politika

Putins: dažviet rusofobija skrien pār malām

© Sputnik / Михаил Климентьев / Pāriet pie mediju bankasKrievijas prezidents Vladimirs Putins
Krievijas prezidents Vladimirs Putins - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievija cīnās par savām likumīgajām interesēm, taču to cenšas savaldīt, tai skaitā ar ekonomikas palīdzību, paziņoja Krievijas prezidents Vladimirs Putins.

RĪGA, 2. jūnijs — Sputnik. 1. jūnijā Krievijas prezidents Vladimirs Putins sarīkoja tradicionālu tikšanos ar starptautisko aģentūru vadītājiem Pēterburgas starptautiskā ekonomikas foruma ietvaros, vēsta Sputnik Igaunija. Putins pastāstīja par pretkrievisku noskaņu augšanas iemesliem pasaulē, sankciju ietekmi, novērtēja Krievijas un Vācijas attiecības, kā arī paskaidroja, kāpēc Krievija palielina savu militāro potenciālu Tālajos Austrumos.

Krievija cīnās par savām interesēm

Rusofobija dažās valstīs skrien pār malām, un tas ir saistīts ar multipolārās pasaules apstiprināšanos, paziņoja Vladimirs Putins.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins - Sputnik Latvija
Putins par NATO izdevumu palielināšanu: pret ko karot taisāties?

"Tā ir acīmredzama. No dažām valstīm tā skrien pāri malai. Ar ko tas ir saistīts? Manuprāt, tas ir saistīts ar to, ka notiek multipolārās pasaules apstiprināšanās. Un monopolistiem tas nepatīk," paziņoja Putins, izsakot cerību, ka tas neturpināsies bezgalīgi.

"Vai tas ilgi turpināsies? Domāju, ka tomēr… ceru, vismaz, ka ne tik ilgi, un ne mūžīgi, vismaz tāpēc, ka prātā jārodas domai, ka tas nav kontrproduktīvi un kaitē viesiem. Protams, arī mums tas nodara noteiktu kaitējumu. Bet kaitē arī tiem, kas iniciē šādu politiku, " teica Putins.

"Manuprāt, šī apzināšanās jau atnāk. Mēs absolūti acīmredzami pamanām noteiktas situācijas izmaiņas, turklāt uz labu. Ceru, ka šī tendence saglabāsies, " piebilda Krievijas prezidents.

Pēc viņa vārdiem, Krievija cīnās par savām likumīgajām interesēm, taču to cenšas savaldīt.

Российский президент Владимир Путин и президент Франции Эммануэль Макрон на совместной пресс-конференции в Версале - Sputnik Latvija
Uzlabot sadarbību ar Krieviju: pēc Putina un Makrona tikšanās

"Notiek multipolārās pasaules apstiprināšanās, un tas arī pateicoties Krievijas cīņai par savām interesēm. Gribu uzsvērt, par savām likumīgajām interesēm. Tā ir pirmā daļa. Otrā daļa ir tas, ka kādu laiku atpakaļ mūsu partneri atsevišķās valstīs vai valstu grupās sāka Krievijas savaldīšanas mēģinājumus, savaldīt tās likumīgo tiekšanos pēc savu nacionālo interešu nodrošināšanas, veicot visāda veida starptautiskā likuma rāmjus pārkāpjošas darbības, tai skaitā ekonomiska rakstura darbības, " teica Putins.

"Un tagad redz, ka tas nedarbojas, nulles efekts, un tas izraisa iekšēju saniknojumu, vēlmi tomēr kaut kādos veidos panākt savu. Un tas izraisa tiekšanos pēc situācijas saasināšanas. Diemžēl, tiem, kas to dara, mēs nedodam iemeslu, taču iemeslu cenšas atrast, kā teikts un kā mūsu dzimtenē saka uz tukšas vietas, " uzsvēra viņš.

Ar Merkeli ir kopīga saprašanās

Krievijas prezidents Vladimirs Putins paziņoja, ka ar VFR kancleri Angelu Merkeli ir, gan domstarpības, gan uzskatu saskarsmes punkti, taču, ja ņem gaidāmās Vācijas parlamenta vēlēšanas, tad Maskavai nav preferenču, jo galvenais ir gatavība konstruktīvam darbam.

"Mēs ar Angelu sen esam pazīstami, strādājam kopā, mums ir arī domstarpības bet ir arī daudz vienādu uzskatu, it īpaši, kas attiecas uz ekonomiskās sadarbības jautājumu, starp citu sakot, dažos starptautiskās politikas aspektos mums arī ir vienādi viedokļi daudzās lietās. Ir arī problēmas, kurās mums ir dažādas pieejas risinājumu meklējumos, " teica Putins.

Krievijas prezidents atzīmēja, ka viņš praktiski nezin galveno Merkeles sāncensi parlamenta vēlēšanās — Vācijas Sociāldemokrātiskās partijas līderi Martinu Šulcu, taču uzsvēra, lai vai kuru izvēlēsies VFR vēlētāji, Maskava gatava strādāt ar ikvienu.

"Galvenais, lai šie cilvēki ir tieši kā mēs gatavi konstruktīvai sadarbībai. Mums šeit nav nekādu preferenču, " teica Putins.

Последствия обстрелов в Донецкой области - Sputnik Latvija
Viedoklis
Minskas protokoliem – divi gadi: te miers, te karš
Krievijas vadītājs nešaubās, ka Maskava un Berlīne turpinās sadarbību arī pēc VFR parlamenta vēlēšanām, kuras notiks rudenī.

"Manuprāt, ja, gan mēs, gan mūsu partneri balstīsies nevis uz šā brīža politisko konjuktūru, bet gan uz mūsu valstu, mūsu tautu fundamentālajām interesēm, tad mēs noteikti atradīsim ne vien kopīgus uzskatus, bet arī pareizu mijiedarbības ceļu un efektīvu sadarbības veidu. Man nav lielu šaubu — vispār nav šaubu par to, jo mums ir ļoti daudz kopīgu interešu, " teica Putins.

Tāpat Krievijas prezidents kārtējo reizi komentēja tēmu par it kā Krievijas hakeru iejaukšanos Rietumu vēlēšanu procesos. Pēc Putina teiktā, hakeri var būt jebkur, jebkurā pasaules valstī, valsts līmenī Krievija ar to nenodarbojas. "Tieši otrādi, mēs cenšamies cīnīties pret to, " piebilda Putins.

Turklāt, Putins izteica viedokli, ka nekādi hakeri nevar kardināli ietekmēt jebkuras vēlēšanu kampaņas gaitu.

ASV spēki varētu parādītie Kuriļu salās

Krievijas prezidents Vladimirs Putins paziņoja, ka Krievijas spēku palielināšanās Kuriļu salu dienvidos ir atbildes rīcība. Maskava ir noraizējusies par ASV militārā potenciāla pieauguma pie Korejas pussalas un nenoraudzīsies vienaldzīgi uz amerikāņu pretraķešu aizsardzības pavairošanos, tai skaitā tās elementu parādīšanos Dienvidkorejā.

"Aļaskā, tagad Dienvidkorejā pretraķešu aizsardzības elementi parādās. Mums vienkārši uz to, tāpat kā Krievijas rietumdaļā, vienaldzīgi jānoraugās, vai? Protams, nē. Mēs domājam, kā mums atbildēt uz šiem izaicinājumiem, jo tas ir izaicinājums priekš mums, " teica Putins.

Pēc Putina vārdiem, amerikāņu pretraķešu aizsardzības paplašināšanās provocē apbruņošanās sacensības. Pēc prezidenta vārdiem, "kad mēs runājām par amerikāņu pretraķešu aizsardzības sistēmu Eiropā, mums visu laiku teica un atsaucās uz Irānu, ka tas tiek darīts, lai izbeigtu Irānas kodolprogrammai un draudus, kuri it kā nāk no Irānas". Taču šodien ir parakstīts līgums ar Irānu, nav nekādu draudu, taču "Pretraķešu sistēma, tās būvniecība ātros tempos turpinās, " uzsvēra Putins.

Situācija Donbasā. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Kremli satrauc situācijas saasināšanās Donbasā
Pēc Putina vārdiem, ASV neapturētu savas pretraķešu sistēmas izvietošanu Dienvidkorejā, pat ja Ziemeļkoreja, kuras draudu dēļ arī tiek skaidrota pretraķešu izvietošana Dienvidkorejā, paziņotu par savas kodolprogrammas slēgšanu.

"Ja rīt Ziemeļkoreja paziņos par to, ka tā pārtrauc visus savus kodolizmēģinājumus un raķešu programmu, ASV pretraķešu aizsardzības sistēmu būvniecība turpināsies ar kādu citu ieganstu, jeb arī vispār bez jebkāda iegansta — tā kā tas šobrīd notiek Eiropā. Un mums, protams, par to ir jādomā, " teica Putins.

Tāpat prezidents komentēja hipotētisko jautājumu par Kuriļu salu nodošanu Japānai. Pēc viņa vārdiem, tādā gadījumā tur pastāvētu ASV karavīru parādīšanās risks.

"Tagad par otro (jautājuma) daļu, un, ja runā tieši, tad par teorētisku amerikāņu militāro spēku izvietošanas iespējamību šajās salās, ja viņas kaut kad nonāks Japānas suverenitātē. Nu jā, tāda iespēja pastāv, " paziņoja Putins.

Pēc viņa vārdiem, "tas ir sagaidāms sakarā ar līgumu un… parakstītajiem protokoliem".

"Mums tos nerāda, bet mēs kopumā zinām to saturu. Es šobrīd neiedziļināšos detaļās, kaut gan man ir zināmas detaļas. Taču iespējamība, ka uz šīs teritorijas tiks izvietoti amerikāņu militārie spēki, pastāv, " teica Putins.

ES augstā pārstāve ārlietās un drošības politikas jautājumos Federika Mogerīni ieradās Maskavā, lai tiktos ar Krievijas ārlietu ministru Sergeju Lavrovu. - Sputnik Latvija
Krievijas ārlietu ministrs aicina ES pievērsties reālajiem draudiem

Viņš uzsvēra, ka kopumā šāda situācija Krieviju nebiedē un neietekmēs attiecības ar ASV.

"Protams, var uzdot sev jautājumu: un ko mēs, vai mēs kaut kā taisāmies pasliktināt attiecības ar Savienotajām Valstīm, mūs tas biedē? Nē, mēs netaisāmies neko pasliktināt. Un mūs vispār nekas nebiedē. Taču mēs redzam, kas šobrīd notiek Savienotajās Valstīs — lūk šī pretkrieviskā kampaņa, rusofobija, tās turpinās. Kā attīstīsies situācija, mēs nezinām. Tas nav atkarīgs no mums. Mēs taču neesam šī procesa iniciētāji. Šajos nosacījumos pat teorētiski izteikt minējumu, ka šodien tur viss bija labi, un rīt tur parādīsies kaut kādas bāzes vai arī tās pašas pretraķešu aizsardzības elementi — mums tas ir absolūti nepieņemami, " paziņoja Krievijas līderis.

Ziņu lente
0