Stradiņa slimnīcā startē protesta akcija

© Sputnik / Алексей Куденко / Pāriet pie mediju bankasStradiņa slimnīcā startē protesta akcija
Stradiņa slimnīcā startē protesta akcija - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Personāls saīsina savu darba laiku par 80 stundām mēnesī; pēc vecākās medicīnas māsa teiktā, nepietiekamo roku skaita dēļ nav iespējams pilnvērtīgi strādāt, tāpēc, iespējams, nāksies upurēt slimniekus.

RĪGA, 1. jūnijs — Sputnik. Sākot ar šodienu Stradiņa slimnīcas personāls sāks strādāt tikai 160 stundas līdzšinējo 240 stundu vietā mēnesī. Mediķi brīdina par darba roku trūkumu, vēsta LSM.LV.

Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrība pieņēma lēmumu jūlijā nestrādāt virsstundas: visa mēneša garumā mediķi nostrādās vien 168 stundas 240 stundu vietā, taču Stradiņa slimnīcā protesta akcija startē jau šodien. Tādējādi medicīnas darbinieki grib uzskatāmi parādīt Latvijas iedzīvotājiem, cik zemu tiek vērtēts viņu darbs.

"Ja man vajadzēs glābt vienu kundzi, es nevarēšu izglābt tur kādu citu. Jo man ir tikai divas rokas! Kādam būs jādzīvo, kādam… jāmirst! (Roku — red.) Trūkuma dēļ mēs nevaram pilnvērtīgi strādāt" saka intensīvās terapijas māsa Ilga Ellere.

Viņa stāsta: daudzi pacienti ir pieslēgti pie mākslīgās plaušu ventilācijas, mākslīgo nieru sistēmām — šiem cilvēkiem ir nepieciešama īpaša uzraudzība, un tas ir jādara medmāsām, jo "ārstam ir jāskrien arī uz citām nodaļām". Ja nenodrošināt pagarināto darba dienu, tad sešu medmāsu nodrošināšana uz astoņām palātām būs neiespējama.

Больничная палата - Sputnik Latvija
Saeimas komisija izskatīs likumu par mediķu darba dienu
"Ja sabiedrība ir ar mieru, ka kāds no viņu tuviniekiem aiziet tikai tādēļ, ka neatrod naudu personālam, nu, tad tā mums ir jādzīvo," saka medmāsa. Viņa atbalsta obligātās medicīniskās apdrošināšanas ieviešanu visiem, jo, iespējams, tā būtu izeja.

Vecākā māsa Ingūna Leite stāsta, laiku pa laikam rodas iespaids ka "kolēģes ir izdegušas". Viņa nedusmojas uz māsām, kuras uzrakstīja iesniegumu par to, ka viņas strādās tikai parasto darba laiku "pagarinātās normālās darba dienas" vietā.

Taču Stradiņa slimnīcas intensīvās terapijas nodaļas vadītājs Ģirts Freijs pieļauj, ka nāksies slēgt dažas slimnīcas vietas un sūtīt pacientus uz Gaiļezeru. Pēc viņa teiktā, darbs nodaļā ir komandas spēkiem panākams, un ārsti tur atbalsta māsu grūti pieņemto lēmumu.

Māsas arī pašas sūdzas, gan par ikdienas grūtībām nodaļā, gan par to, ka katrai ir neizturami augsta slodze. Viņas uzstāj, lai viņu darba stundas likmei ir jāsākas ar pieciem eiro. Saka — labāk ir pazaudēt 100 eiro mēnesī, vienalga tāda nauda neko kardināli neizmainīs.

Пациентка во время процедуры - Sputnik Latvija
Stradiņa slimnīcas medmāsas ir gatavas rīkoties

Iepriekš Stradiņa slimnīcas vecākā māsa Jana Ankrava paziņoja, ka medicīnas māsas iesniedz atlūgumus zemo darba algu dēļ, kā rezultātā veikt plānveida operācijas ir neiespējami.

Lēmums par ārstu streiku jūlijā maija vidū pieņēma Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrība.

Veselības ministrija grasās līdz 2020.gada atteikties no "normālās pagarinātās" darba dienas prakses un apmaksāt mediķiem virsstundas pagaidām ne divkāršā apmērā, taču tomēr papildus apmērā. Šogad līdzekļi tam valsts sniegs no neparedzēto izdevumu fonda.

Ziņu lente
0