Putins par NATO izdevumu palielināšanu: pret ko karot taisāties?

© Sputnik / Григорий Сысоев / Pāriet pie mediju bankasKrievijas prezidents Vladimirs Putins
Krievijas prezidents Vladimirs Putins - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vladimirs Putins nosauca NATO aizsardzības izdevumu palielināšanas plānus par pretrunīgiem, ņemot vērā vārdus par nepieciešamību uzlabot attiecības ar Krieviju.

RĪGA, 31.maijs — Sputnik. Krievijas prezidents Vladimirs Putins savas vizītes laikā Francijā sniedza izvērstu interviju avīzei Figaro, kurā viņš komentēja svarīgākos starptautiskos jautājumus — NATO aktivitātes pieaugumu, konfliktus Sīrijā un Ukrainā, kā arī izklāstīja savu redzējumu par Krievijas attiecībām ar Eiropas Savienību un Ameriku, vēsta Sputnik Igaunija un RIA Novosti.

Perspektīvas pastāv tikai sadarbībā

Eiropai nav jāizdomā mītiski Krievijas draudi, bet gan jāpadomā par sadarbību visos jautājumos, ieskaitot drošību, paziņoja Putins izdevumam Figaro.

"Es domāju, ka mēs visi gribam būt drošībā, mierā, labklājībā, mēs visi vēlamies sadarbību. Tātad nevajag izdomāt neko lieku, nevajag izdomāt mītiskus krievu draudus, kaut kādus hibrīdkarus un tamlīdzīgas lietas. Paši izdomājat, un pēc tam paši sevi biedējat, un uz tā pamata vēl arī formulējat politikas perspektīvas," — atzīmē Krievijas līderis.

"Kāda ir šodienas galvenā problēma drošības jomā? Terorisms. Eiropā spridzina, Parīzē spridzina, Krievijā spridzina, Beļģijā spridzina, Tuvajos Austrumos notiek karš. Lūk par ko ir jādomā. Taču te vēl aizvien tiek prātots par to, kādus draudus rada Krievija," — uzsvēra Putins.

Российский президент Владимир Путин и президент Франции Эммануэль Макрон на совместной пресс-конференции в Версале - Sputnik Latvija
Uzlabot sadarbību ar Krieviju: pēc Putina un Makrona tikšanās

Viņš atgādināja, ka pēc terorakta Parīzē Krievijā ieradās toreizējais Francijas prezidents Fransuā Olands.

"Mēs ar viņu vienojāmies par konkrētiem soļiem. Pie Sīrijas krastiem tika nosūtīts aviācijas kuģis "Šarls de Golls". Pēc tam Fransuā aizbrauca uz Vašingtonu, un viss, "Šarls de Golls" pagriezās un devās kaut kur Suecas kanāla virzienā. Un mūsu reālā sadarbība ar Franciju beidzās, tā arī nesākoties," — paskaidroja Putins.

Pret ko karot taisāties?

Pēc Putina vārdiem, NATO aizsardzības izdevumu palielināšanas plāni izskatās pretrunīgi, ņemot vērā vārdus par nepieciešamību uzlabot attiecības ar Krieviju. "Labi zināms, ka Savienotās Valstis šodien tērē militārajai nozarei vairāk nekā visu pasaules valstu aizsardzības budžeti kopsummā. Tāpēc es ļoti labi saprotu Savienoto Valstu prezidentu, kad viņš saka, ka grib daļu šī izdevumu sloga nodot saviem NATO sabiedrotajiem," — teica Putins, nosaucot šādu pieeju par "saprotamu un pragmatisku".

"NATO samitā runāja par to, ka NATO grib izveidot labas attiecības ar Krieviju. Priekš kam tad jāpalielina militārie izdevumi? Pret ko karot taisāties? Šeit ir dažas iekšējas pretrunas," —atzīmēja Krievijas prezidents.

"Lai NATO tiek skaidrībā, kam un par ko cik jāmaksā, mūs tas īpaši neuztrauc. Mēs nodrošinām savu aizsardzību, darām to droši, ar nākotnes perspektīvu, mēs esam pārliecināti par sevi," — paziņoja Putins.

Sīrija un Ukraina

Ukrainas konflikta jautājumā Krievijas prezidents Vladimirs Putins atgādināja, ka par visu problēmu avotu ir kļuvusi "nekonstitucionālā varas pārņemšana ar spēku Kijevā 2014.gadā".

Последствия обстрелов в Донецкой области - Sputnik Latvija
Viedoklis
Minskas protokoliem – divi gadi: te miers, te karš

"Lūk kur ir visu problēmu avots. Pats galvenais, kas ir jāizdara — visām konflikta pusēm ir jāatrod sevī spēkus vienoties un, vispirms, esmu par to pārliecināts, bumba, kā mēdz teikt, ir oficiālo Kijevas varasiestāžu pusē. Viņiem ir vispirms jāparūpējas par to, kā tiek pildītas Minskas vienošanās," — uzsvēra Krievijas prezidents.

Viņš piebilda, ka, otrkārt, ir jāievieš likums par Donbasa republiku īpašo stāvokli.

"Likums ir pieņemts, taču joprojām nav stājies spēkā. Pieņemts likums par amnestiju, Prezidents to nav parakstījis. Minskas protokolos teikts, ka ir nepieciešams veikt šo neatzīto republiku teritoriju sociālo un ekonomisko reabilitāciju. Tā vietā, tieši otrādi, tiek ieviesta blokāde," — piebilda Putins.

Viņš uzsvēra, ka blokādi atbalstījis viņa kolēģis Ukrainā — Petro Porošenko.

Sīrijas jautājumā īpaši tika apspriesta ķīmisko ieroču izmantošana un drošības zonu izveide.

Situācija Donbasā. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Kremli satrauc situācijas saasināšanās Donbasā

Pēc Putina vārdiem nekādu pierādījumu par Bašara Asada režīma izmantotajiem ķīmiskajiem ieročiem nav, un, domājams, incidents ar indīgo vielu izmantošanu ir provokācija. Putins paskaidroja, ka pēc incidenta Idlibas provincē Krievija piedāvāja amerikāņu partneriem un visiem, kam tas liktos saprātīgi, veikt lidlauka inspekciju, no kura it kā pacēlās lidmašīnas ar ķīmiskajiem ieročiem. Mūsdienu kontroles līdzekļi noteikti fiksētu ķīmisko ieroču izmantošanas pēdas, uzsvēra Putins.

Viņš atzīmēja, ka "visi atteicās veikt šādu pārbaudi", tāpat kā tās vietas pārbaudi, kur it kā esot noticis ķīmisko ieroču uzbrukums.

"Manuprāt, tas bija darīts tikai ar vienu nolūku — paskaidrot, kādēļ pret Asadu ir jāizmanto papildu ietekmēšanas pasākumi, tostarp militāra rakstura soļi," — paziņoja Putins.

ES augstā pārstāve ārlietās un drošības politikas jautājumos Federika Mogerīni ieradās Maskavā, lai tiktos ar Krievijas ārlietu ministru Sergeju Lavrovu. - Sputnik Latvija
Krievijas ārlietu ministrs aicina ES pievērsties reālajiem draudiem

Tāpat prezidents nosauca divus ļoti svarīgus soļus situācijas stabilizēšanai Sīrijā. Pirmkārt, viņš atzīmēja, ka, sadarbojoties ar Turciju un Irānu, kā arī ar SAR valdību, Sīrijā izdevies panākt apšaudes pārtraukšanu.

Viņš atzīmēja, ka par otru ne mazāk svarīgu soli kļuva vienošanās par tā saucamo deeskalācijas zonu izveidi.

Pēc viņa vārdiem, tagad ir svarīgs cits uzdevums: jāvienojas par šo zonu robežu un par to, kā tajās funkcionēs varas iestādes, kā tiks organizēti šo deeskalācijas zonu sakari ar ārējo pasauli.

"Bija ļoti grūti vienoties par šādu virzienu ar amerikāņiem. Starp citu, pēdējā laikā mēs tomēr esam pamanījuši noteiktu izkustēšanos, ir praktiski rezultāti. Es runāju ar prezidentu Trampu pa telefonu, viņš kopumā atbalstīja ideju par deeskalācijas zonu izveidi," — teica Putins.

Viņš piebilda, ka šobrīd tiek apdomāts tas,"kā nodrošināt visu Sīrijas dienvidu reģiona valstu intereses, ņemot vērā visu valstu bažas, kurām šajā reģionā ir noteiktas problēmas, tiešāk sakot Jordānijā, Izraēlā un arī Sīrijā".

Ziņu lente
0