Četras organizācijas vērsušās Ģenerālprokuratūrā ar sūdzību pret Edvīnu Šnori

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Līdz ar tiesībsargu Vladimiru Lindermanu Ģenerālprokuratūrā ar lūgumu izvērtēt deputāta Edvīna Šnores vārdus, kurš nosaucis krievus par "utīm", vērsušās četras sabiedriskās organizācijas: Latvijas Krievu biedrība, Latvijas Krievu kopiena, Latvijas krievu mācībvalodas skolu atbalsta asociācija un biedrība "Perom".

RĪGA, 29. maijs – Sputnik. Četras sabiedriskās organizācijas vērsušās pie ģenerālprokurora Ērika Kalnmeiera ar lūgumu izvērtēt Saeimas deputāta Edvīna Šnores izteikumus Nacionālās apvienības priekšvēlēšanu avīzē, kuros viņš salīdzinājis krievus ar utīm, vēsta RIA Novosti, atsaucoties uz Latvijas Krievu kopienu.

Iepriekš Šnore savā slejā rakstīja, ka krievi ne tikai nebrauc prom no Latvijas, bet arī "meklē glābiņu no kaimiņzemē valdošās korupcijas un haosa".

"Patiešām, redzam, ka PSRS laika krievvalodīgie iebraucēji lai arī pastāvīgi gāna un sunī Latviju, prom nebrauc. Vismaz ne tādā apjomā, kā latvieši to vēlētos," – raksta deputāts.

Pie tam viņš citēja sabiedrisko lietu ministra Alfrēda Bērziņa (Ulmaņa auktoritārā režīma galvenā cenzora un propagandista – red.) vārdus, kurš teicis: "Ja vienreiz ielaidīs krievu uti kažokā, ārā to dabūt būs grūti."

Празднование 9 мая в Риге - Sputnik Latvija
Viedoklis
Kontroles spļāviens galvā

Organizācijas, kas vērsušās prokuratūrā, norāda, ka Šnores izteicieni, iespējams, aizskar visu Latvijas iedzīvotāju godu un cieņu, un vērsti uz starpnacionālā naida kurināšanu. Tie kaitē Latvijas sabiedrības vienotībai un valsts drošībai.

"Mēs lūdzam veikt visas nepieciešamās procesuālās darbības, lai izlemtu, vai Šnores izteikumos saskatāmas noziedzīga nodarījuma pazīmes, par ko paredzēta kriminālatbildība," – vēsta Latvijas Krievu kopiena.

Iesniegumu prokuratūrai parakstījuši Latvijas Krievu biedrības, Latvijas Krievu kopienas, Latvijas krievu mācībvalodas skolu atbalsta asociācijas un biedrības "Perom" vadītāji.

Iepriekš tiesībsargs un politiskais aktīvists Vladimirs Lindermans vērsās Ģenerālprokuratūrā ar lūgumu ierosināt kriminālllietu par nacionālā, etniskā un rasu naida kurināšanu. Viņš izteicās, ka tam ir zināma jēga.

"Asociācijas – krievu salīdzināšana ar utīm – pat nav iespējams nodēvēt par nacionālismu, tas ir klasisks nacistisks paņēmiens. Ne velti es minēju līdzīgu Himlera citātu attiecībā uz ebrejiem. Tas nav vienkārši aizvainojums, tā ir cilvēciskās būtības atņemšana. Tāpēc šajā gadījumā iespējas ir," – aktīvists pastāstīja intervijā Sputnik.

Ziņu lente
0