Politika

Latvija atbalstīs Lietuvas viedokli par BelAES drošību

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Piektdien Lietuva centās pārliecināt vairāku valstu diplomātus par Baltkrievijas AES bīstamību, savukārt Baltkrievija organizēja ekskursiju uz staciju, pierādot, ka AES nerada risku.

RĪGA, 27. maijs — Sputnik. Piektdien, 26. maijā Baltkrievija uzaicināja ārvalstu diplomātus apmeklēt BelAES būvlaukumu, bet Lietuva sarīkoja izbraukuma "kontrsēdi" pie savas kaimiņienes robežām un aģitēja vairāku valstu vēstniecību pārstāvjus atbalstīt viedokli "pret", vēsta portāls charter97.

Baltkrievijas AES drošības jautājumi tiks apspriesti 2017. gada jūnijā kārtējā valstu apspriedē. Lietuva lūdz Eiropas valstis atbalstīt tās viedokli BelAES jautājumā. Lietuvas organizētajā sēdē piedalījās Latvijas, Itālijas, Zviedrijas, Čehijas, Lielbritānijas, Moldovas, Nīderlandes, Rumānijas vēstnieki, kā arī Horvātijas, Somijas, Japānas, Spānijas, Kanādas, Francijas, Norvēģijas, Polijas, ASV un Turcijas vēstniecību pārstāvji.

"Lietuva lūdz izveidot nevis divpusēju Lietuvas un Baltkrievijas, bet gan starptautisku ekspertu grupu, kas novērtētu BelAES drošības jautājumus," — tikšanās laikā pavēstīja vides ministrs Kestutis Navickas.

Latvijas vēstnieks Lietuvā Einārs Semanis pavēstīja, ka viņa valsts atbalsta nepieciešamību ievērot drošības standartus BelAES.

Lietuva apgalvo, ka BelAES būvdarbiem izraudzīta nepiemērota vieta — avārijas gadijumā radioaktīvais piesārņojums draud Viļņai un Neras upei.

Krievijas vēstnieks Lietuvā Aleksandrs Udaļcovs - Sputnik Latvija
Krievijas vēstnieks Lietuvā komentējis valsts neapmierinātību ar BelAES

Lietuva plāno uzstādīt 150 sirēnas, lai informētu pilsoņus par iespējamo avāriju AES. Sirēnas iecerēts izvietot valsts dienvidaustrumos — Viļņas, Šaļčininku un Širvintu rajonos, aptuveni 50 km attālumā no AES. Brīdinājuma sistēmas aprīkošana Lietuvas budžetam izmaksās 3 miljonus eiro.

Valsts prezidente Daļa Grībauskaite paziņoja, ka BelAES esot bīstama visam reģionam, un to esot iespējams izmantot pret Baltijas valstīm. Lietuvas konservatīvās partijas līderis Vitauts Landsberģis nosauva AES par "Lietuvas zārku".

Savas atomenerģētikas Lietuvai nav: Ignalinas AES tika slēgta 2009. gadā pēc ES prasības, bet Visaginas AES projekts tika apturēts jau investoru meklējumu posmā.

Строительство АЭС в Островце - Sputnik Latvija
Lietuvas prezidente: Baltkrievijas AES iespējams izmantot pret Baltiju

BelAES tiek celta ar Krievijas līdzdalību netālu no Astravjecas pilsētas, aptuveni 50 km attālumā no Lietuvas galvaspilsētas. Pirmā energobloka ekspluatācijas sākums ieplānots 2019. gadā, otrais sāks darbu 2020. gadā. Minska informē, ka Baltkrievijas AES tiek būvēta saskaņā ar augstākajiem drošības standartiem.

Lietuva cenšas pārliecināt ES valstis nepirkt BelAES ražoto elektronerģiju. Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs 2017. gada janvārī pavēstīja, ka valsts neizskata BelAES elektroenerģijas importa ierobežošanas iespējas.

Ziņu lente
0