Politologs: Francijas specdienesti smok zem milzīgās informācijas lavīnas par teroristiem

© Foto : пресс-службы Института современного госразвитияPolitologs Dmitrijs Soloņņikovs
Politologs Dmitrijs Soloņņikovs - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Informācija par teroristiem ir, ar to strādā, taču apkopot datus un pieņemt lēmumu specdienestiem izdodas tikai pēc terorakta, norāda Dmitrijs Soloņņikovs.

RĪGA, 27. maijs — Sputnik. Teroraktu risks Francijā ir ļoti liels, paziņoja premjerministrs Eduārs Filips pēc valdības sēdes, kurā tika apspriestas terorakta sekas Mančestrā, Lielbritanijā. Politiķis atzīmēja, ka varasiestādes plāno saglabāt robežkontroli un pagarināt ārkārtas stāvokļa režīmu līdz 1. novembrim. Francijas prezidents Emanuels Makrons aicinājis drošības dienestus saglabāt modrību.

Pēc sprādziena Mančesterā Lielbritānijā - Sputnik Latvija
Mančestras terora akta upuru vidū tika atpazīta 8 gadus veca meitenīte

Cīņā ar teroristiem ir savas metodes, kas tiek izmantotas Francijā kopš 2015. gada. Lielbritānija cenšas sekot tās pēdās, intervijā Radio Sputnik pastāstīja Mūsdienu valsts attīstības institūta direktors Dmitrijs Soloņņikovs. Viņš atgādināja, ka nesen atskanējis jauns ierosinājums par terorisma apkarošanas metodēm — NATO lomas pastiprināšanās cīņā ar teroristisko organizāciju ISIS.

Radio ēterā politologs kritizēja Eiropas valstu specdienestus par sistemātiskas pieejas trūkumu to darbā un nespēju "apsteigt" noziegumus.

"Totālas "dezinfekcijas" vietā, ko būtu iespējams veikt, specdienesti tikai cenšas noķert atsevišķas "blusas"," — konstatēja eksperts.

Traģēdija Mančestrā apstiprina notikumus Beļģijā un Francijā — terorista vārds bija zināms, tika veikta novērošana, taču ļaundariem tik un tā izdevās izdarīt noziegumus.

Par nesenā terorakta Mančestrā galveno organizatoru tiek uzskatīts Salmans Abedi. Viņš apmeklēja Lībiju, atgriezās, viņa tuvinieki brīdināja, ka viņš būtu jāuzmana, un tikai pēc terorakta sākās masveida aresti Lielbritānijā un Lībijā.

Vēl simtiem aizdomās turamo vēl ir brīvībā, uzskata Soloņņikovs. Specdienesti smok zem informācijas lavīnas. Kāpēc Francijā biežāk nekā citās Eiropas valstīs notiek terorakti? Eksperts uzskata: tāpēc, ka tā ir liela, tajā ir daudz migrantu, kuru vidū iespējams pazust un iegūt iespēju rīkoties.

 

Ziņu lente
0