Politika

Tramps nosauca Krieviju par draudiem, un aicinājis dalībvalstis veikt iemaksas alianses budžetā

© Emmanuel DUNAND / AFPСаммит НАТО в Брюсселе, 25 мая 2017
Саммит НАТО в Брюсселе, 25 мая 2017 - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
NATO nākotnē jākoncentrējas uz terorismu, migrāciju un draudiem no austrumiem, no dienvidiem un no Krievijas puses, paziņojis Donalds Tramps, uzstājoties Briselē.

RĪGA, 26. maijs — Sputnik. Amerikāņu līderis Donalds Tramps, uzstājoties samitā Briselē, starp NATO draudiem  minējis terorismu, migrāciju un "draudus no KF puses".

Президент США Дональд Трамп и председатель Европейского совета Дональд Туск - Sputnik Latvija
Politika
Tramps un Tusks nav vienojušies par klimatu, par tirdzniecību un par Krieviju

"NATO nākotnē jākoncentrējas uz terorismu, migrāciju un draudiem no austrumiem, no dienvidiem un no Krievijas puses," — citē Trampa RIA Novosti.

ASV prezidents savā uzrunā nosauca teroraktu Mančestrā par "barbarisku uzbrukumu civilizācijai".

"Tas ir barbarisks un cietsirdīgs uzbrukums mūsu civilizācijai," — sacīja Tramps. ASV prezidents nosauca teroristus par "zaudētājiem", kurus, pēc viņa teiktā, "ir nepieciešams izraidīt no biedrības".

Viņš uzsvēra, ka uzbrukums Lielbritānijā demonstrē terorisma ļaunuma dziļumu.

Tramps kārtējo reizi aicinājis NATO dalībvalstis izpildīt savas finansiālās saistības pret aliansi, nosaucot nemaksāšanas budžetā par "netaisnīgām".

"NATO dalībniekiem ir beidzot jāsāk pildīt savas finansiālās saistības," — sacīja Tramps, uzstājoties memoriāla atklāšanā jaunajā NATO galvenajā mītnē Briselē.

Pēc ASV līdera teiktā, 22 no 23 organizācijas dalībvalstīm "nemaksā par savu aizsardzību pilnā apjomā, un tas nav godīgi pret amerikāņu nodokļu maksātājiem".

Генсек НАТО Й.Столтенберг - Sputnik Latvija
Netieši un neskaidri: NATO vadītājs novērtēja Krievijas draudus

Kā norāda amerikāņu prezidents, 2% no IKP, kas jānodrošina alianses dalībniekiem organizācijas vajadzībām, tas ir "galējais minimums atbildei uz mūsdienu ļoti reāliem draudiem".

"Ja visas NATO valstis godprātīgi veiks savas līdzdalības iemaksas NATO būs vēl stiprāka, nekā šodien, īpaši terorisma draudu priekšā," — teica ASV prezidents.

NATO galvenas mītnes jaunās ēkas atklāšanas ceremonijā Donalds Tramps paziņoja, ka ir iespaidots, bet nav prasījis, cik tas izmaksāja.

"Es nekad neesmu interesējies par to, cik šī galvenā mītne izmaksājusi, un es to arī nedarīšu, bet tā ir skaista," — sacīja Tramps.

Mītnes būvniecības kopējās izmaksas novērtētas par 1 miljardu eiro.

Ziņu lente
0