Trešdaļa Latvijas importēto augļu un ogu nāk no Nīderlandes

© Sputnik / Vitaliy Ankov / Pāriet pie mediju bankasĀboli. Foto no arhīva
Āboli. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vairāk nekā puse no visām importētajām precēm nāk no Beļģijas, Polijas un Nīderlandes, savukārt, eksports lielākoties notiek uz kaimiņvalstīm.

RĪGA, 24.maijs — Sputnik. Augļu un ogu imports Latvijā divas ar pusi reizes pārsniedz to eksportu, vēsta Mixnews.lv ar atsauci uz Zemkopības ministrijas datiem.

Turklāt, ievesto augļu un ogu daudzums 2016.gadā salīdzinot ar 2015.gadu ir samazinājies par 21%.

Visvairāk augļu un ogu Latvija importē no Nīderlandes. Ievestās preces sastāda 33%. Otrajā vietā ir Polija, imports sastāda 17%. Trijnieku noslēdz Beļģija ar 11%.

Dārzeņi un augļi - Sputnik Latvija
Vāc parakstus par PVN samazināšanu veselīga uztura pārtikai

Vairāk nekā puse tiek eksportēts uz Lietuvu un Igauniju. Pērn šīm valstīm tika pārdots 51% visu augļu un ogu.

Sākot ar 2016.gada otro pusi, augļu cenas Eiropas Savienībā stabilizējās visās valstīs, izņemot Poliju. Šeit ābolu cenas 2017.gada martā  bija par 50% zemākas nekā vidējā cena pēdējo piecu gadu laikā.

Aprīlī Latvijas Pārtikas un veterinārais dienests paziņoja, ka ārzemju augļus un dārzeņus retāk dēvē par vietējiem

Kā jau rakstīja Sputnik Latvija, Saeimā tiks iesniegta petīcija par PVN samazināšanu veselīga uztura pārtikai. Iepriekš Zemkopības ministrijas izveidotā darba grupa nonāca pie secinājuma, ka Latvijā jau tagad var samazināt PVN svaigajiem dārzeņiem, augļiem un ogām par 5%. Šobrīd pārtikas produktu PVN valstī ir viens no lielākajiem Eiropas Savienībā un sastāda 21%, augstāks nodoklis ir tikai Dānijā, kur tas ir 25% apmērā.

Ziņu lente
0