Ziņojums: situāciju ar bēgļiem pasliktina dabas kataklizmas

© REUTERS / Leonhard FoegerБеженцы
Беженцы - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Militāro konfliktu un dabas stihiju rezultātā pārvietoto personu skaits visā pasaulē pērn sasniedzis 31,1 miljons cilvēku.

RĪGA, 22. maijs – Sputnik. Militāro konfliktu un dabas stihiju rezultātā pārvietoto personu skaits visā pasaulē pērn sasniedzis 31,1 miljons cilvēku, vēsta RIA Novosti ar atsauci uz Norvēģijas Bēgļu padomes (NRC) jaunā ziņojuma datiem.

Apmēram 922 tūkstoši cilvēku bija spiesti pamest savas mājas militārā konflikta dēļ Kongo Demokrātiskajā Republikā (KDR). Tai seko Sīrija ar 824 tūkstošiem pārvietoto personu un trešajā vietā atrodas Irāka ar 659 tūkstošiem bēgļu. Tai seko Afganistāna (653 tūkstoši cilvēku), Nigērija (501 tūkstotis cilvēku) un Jemena (478 tūkstoši cilvēku).

Сирийские дети - Sputnik Latvija
Latvija nav pārkāpusi noteikumus bēgļu pārvietošanas programmu

No 6,9 miljoniem cilvēku, kuri atstājuši savas mājas militāro konfliktu dēļ, 2,6 miljoni dzīvo Āfrikas valstīs, kas atrodas uz dienvidiem no Sahāras.

Turklāt saskaņā ar ziņojumu, trīs reiz vairāk cilvēku pamet savas mājas dabas stihiju, nevis militāro konfliktu dēļ. No 24 miljoniem cilvēku, kuri pērn tika pakļauti neparedzamajiem laika apstākļu draudiem, lielākā daļa pametuši savas mājas. Šajā "reitingā" pirmajā vietā ir Ķīna ar 7,4 miljoniem cilvēku, tai seko Filipīnas ar 5,9 miljoniem cilvēku, trešo un ceturto vietu ieņem Indija un Indonēzija attiecīgi ar 2,4 un 1,2 miljoniem cilvēku.

Gaidāms, ka klimata izmaiņu dēļ nākamgad klimatisko bēgļu skaits tikai pieaugs, atzīmē ziņojuma autori. Pēc NRC galvas Jana Engelanna vārdiem, iekšēji pārvietoto personu skaits šobrīd pārsniedz bēgļu skaitu, un šis jautājums ir jāatgriež starptautisko organizāciju dienas kārtībā.

Bēgļu izvietošanas programmas ietvaros Latvija uzņēmās pieņemt 531 cilvēku. Šobrīd no Itālijas, Grieķijas un Turcijas valstī ieradās 318 cilvēki, jeb 60% no kopējā bēgļu skaita Latvijā. No tiem Latvijā palikuši tikai pieci.

Ziņu lente
0