Zviedrijas prokuratūra pārtraukusi izmeklēšanu Džuliana Asanža lietā

© REUTERS / Paul HackettDžulians Asanžs, WikiLeaks dibinātājs. Foto no arhīva
Džulians Asanžs, WikiLeaks dibinātājs. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
WikiLeaks dibinātājs Džulians Asanžs tika turēts aizdomās par izvarošanu Zviedrijas teritorijā, kur ieradās, meklējot aizsardzību pēc ASV diplomātisko un izlūkošanas dienestu slepenās dokumentācijas publicēšanas.

RĪGA, 21. maijs — Sputnik. Zviedrijas prokuratūra pārtraukusi izmeklēšanu WikiLeaks dibinātāja Džuliana Asanža lietā un atcēlusi orderi viņa arestam, informē RIA Novosti.

Asanžs ir brīvs

"Prokurore Marianna Nū pieņēma lēmumu pārtraukt iepriekšējo izmeklēšanu Džuliana Asanža lietā, kurš turēts aizdomās par izvarošanu," — teikts Zviedrijas prokuratūras paziņojumā.

Vienlaikus Zviedrijas prokuratūra atcēla orderi Asanža arestam.

"Tā kā patlaban izsmeltas visas izmeklēšanas iespējas… nav nozīmes paturēt spēkā lēmumu par Džuliana Asanža arestu… līdztekus Eiropas orderim viņa arestam," — teikts paziņojumā, ko prokuratūra nosūtījusi Stokholmas tiesai.

Vienlaikus prokurore precizēja, ka izmeklēšanu būtu iespējams atjaunot, ja Asanžs ieradīsies Zviedrijā līdz 2020. gadam, kad beidzas nozieguma noilguma termiņš.

Asanža advokāts Pērs Samuelsons nosauca izmeklēšanas pārtraukšanu par pilnīgu uzvaru un piebilda, ka viņa klients var pamest Ekvadoras vēstniecību jebkurā laikā. Jurists piebilda, ka tagad Asanžs pacentīsies saņemt politisko patvērumu Francijā.

WikiLeaks dibinātājam joprojām draud arests par to, ka 2012. gada jūnijā viņš atteicās stāties Lielbritānijas tiesas priekšā. Londonas policija paziņoja, ka tās pienākums ir arestēt Asanžu saskaņā ar Vestminsteras maģistrāta tiesas izsniegto orderi.

Zviedrija — Lielbritānija- Ekvadora

Džulians Asanžs - Sputnik Latvija
Džulians Asanžs atsakās no ekstradīcijas uz ASV

Džulians Asanžs ieradās Zviedrijā 2010. gadā, meklējot aizsardzību pēc ASV diplomātisko un izlūkošanas dienestu slepenās dokumentācijas publicēšanas. Augustā divas sievietes sūdzējās policijā par to, ka esot pārcietušas seksuālu uzmākšanos no Asanža puses. Viņš noliedza, ka būtu jebkādā veidā saistīts ar seksuāliem noziegumiem, un uzstāja, ka sakari notikuši uz abpusējas piekrišanas pamata.

Novembrī tiesa Stokhomā izsniedza orderi Asanža arestam sakarā ar apsūdzību par izvarošanu un uzmākšanos. Pēc tam WikiLeaks dibinātājs tika izsludināts starptautiskā meklēšanā. Decembrī policija Londonā Asanžu arestēja. Vēlāk viņš tika atbrīvots par ķīlas naudu.

2011. gada februārī tiesa pieņēma lēmumu par Asanža ekstradīciju uz Zviedriju. Jūnijā kļuva zināms, ka Asanžs vērsies Ekvadoras vēstniecībā Londonā ar lūgumu sniegt politisko patvērumu. Kopš tā brīža žurnālists uzturas vēstniecības ēkā. Augustā Ekvadoras Ārlietu ministrija informēja, ka Asanžam piešķirts patvērums. Lielbritānijas varasiestādes paziņoja, ka, neskatoties uz šo lēmumu, plāno arestēt Asanžu un izdot viņu Zviedrijai.

Ziņu lente
0