Skandāls NATO mācībās Lietuvā: brīvprātīgie mocījuši nepilngadīgu jaunieti

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
incidents, par ko informē Lietuvas mediji, atsaucoties uz Lietuvas Aizsardzības ministriju, noticis Ignalinas rajonā, kur patlaban notiek NATO starptautiskās mācības.

RĪGA, 19. maijs — Sputnik. Mācībās iesaistītas arī brīvprātīgo vienības, kam pēdējos gados Lietuvas valdība pievērš īpašu uzmanību. Brīvprātīgajiem un Strēlnieku savienības locekļiem pat atļauts iegādāties un glabāt mājās pusautomātiskos šaujamieročus un patronas. Pirms pusotra gada armija nodeva Strēlnieku savienībai 500 automātiskās šautenes AK-4MT, vēsta Sputnik Lietuva.

Pusmilitāro organizāciju pārstāvji bija iesaistīti arī vērienīgajās NATO mācībās "Liesmojošais zobens". Informācija par šo vienību lomu mācībās netiek sniegt. Tā kā viņi aizturēja un nopratināja nosacītos pretiniekus no vietējo iedzīvotāju vidus, kuri mācību ietvaros tiek dēvēti par "asociācijas "Zibens dūre" locekļiem", iespējams pieņemt, ka brīvprātīgie pildījuši vietējās policijas funkcijas.

Lietuvas armijas karavīrs - Sputnik Latvija
Lietuvas karavīri apmainījuši siļķi un bietes pret hamburgeriem un lazanju

16. maijā pieci brīvprātīgie no Švenču rotas pārcentās nepilngadīgas personas "nopratināšanas imitācijas" procesā starptautisko novērotāju acu priekšā.

Aizsardzības ministrija tikai apstiprina faktu, ka brīvprātīgie nopratināšanas laikā demonstrējuši puisim attēlus "tikai pieaugušajiem", kuri jaunietim varējuši radīt psiholoģisku traumu. Skandālu apklusināt neizdevās, par notikušo uzzināja vietējie žurnālisti. Viņi lūdza AM pārstāvjus komentēt incidentu.

"Tam nav nozīmes, vai tā bija pilngadīga vai nepilngadīga persona. Viņus (brīvprātīgos — red.) tur aizdomās par tāda psiholoģiskā spiediena izmantošanu, ka jaunietis vairs nav juties kā mācībās. Pēc tam novērotāji šīs darbības konstatēja un apturēja, jaunietis tika atsaukts no mācībām," — žurnālistiem pastāstīja Lietuvas armijas pārstāvis Mindaugs Neimonts.

Patriot. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Washington Post: ASV novēros mācības "Rietumi 2017" no Baltijas
Aizsardzības ministrija pagaidām nesniedz informāciju par to, kā mācībās iesaistīta nepilngadīga persona. Zināms tikai tas, ka Lietuvas armijas komandieris ģenerālleitnants Vitauts Žuks jau ierosinājis minētā fakta dienesta pārbaudi.

Pret aizdomās turamajiem brīvprātīgajiem ierosināta pirmstiesas izmeklēšana. Viņi atstādināti no mācībām un pienākumiem izmeklēšanas laikā. Ja viņu noziegums tiks pierādīts, saskaņā ar likumu viņiem draud brīvības atņemšana uz laiku līdz 5 gadiem. Ar armijas komandiera pavēli Švenču brīvprātīgo rota jau ir izformēta.

Aizsardzības ministrija informēja, ka izmeklēšanas pasākumu laikā nekādi papildu komentāri plašsaziņas līdzekļiem netiks sniegti.

Lietuvas Strēlnieku savienība ir militarizēta sabiedriskā organizācija, kurā iestājušies vairāk nekā 8,5 tūkstoši cilvēku. Aizsardzības ministrijas brīvprātīgo spēkos uzņemti vēl aptuveni 4,5 tūkstoši cilvēku.

Ziņu lente
0