Polijas Gaisa kara spēki informē par Krievijas izlūklidmašīnas pārtveršanu

© AFP 2023 / AFP PHOTO/JUAN BARRETO Iznīcinātājs F-16. Foto no arhīva
Iznīcinātājs F-16. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas lidmašīna esot lidojusi ar izslēgtu transponderu un nav iesaistījusies saziņā, apgalvo Polijas GKS.

RĪGA, 18. maijs — Sputnik. Polijas  Gaisa kara spēku iznīcinātāji pārtvēruši virs Baltijas jūras Krievijas izlūklidmašīnu, — Polijas Gaisa kara spēku preses sekretāra Mareja Kvjateka paziņojumu publicējusi aģentūra RIA Novosti.

"15. maijā lidmašīnu F-16 piloti saņēma trauksmes signālu par neidentificētu lidmašīnu, kas lidoja ar izslēgtu transponderu un neatbildēja uz centieniem izveidot radiosakarus," — teica Kvjateks televīzijas ēterā.

Dežurējošie iznīcinātāji pacēlušies gaisā, un to piloti, pēc Kvjateka teiktā, identificējuši Krievijas lidmašīnu Il-20M, kas devusies Kaļiņingradas virzienā.

Radiolokācijas izlūkošanas lidmašīna Il-20M tika izstrādāta 1968. gadā uz pasažieru lainera Il-18 bāzes. Tā bija pirmā izlūklidmašīna PSRS. Il-20 veic radiolokācijas izlūkošanu ar divu metožu palīdzību. Aktīvā izlūkošana paredzēta uzbrukuma līdzekļa notēmēšanai, savukart pasīvās metodes pamatā ir radioelektroniskās situācijas skenēšana noteiktā apvidū ienaidnieka radiolīdzekļu identificēšanai.

NATO rīcībā esošā informācija liecina, ka pērn Eiropā dislocētās alianses lidmašīnas 780 reizes pacēlušās gaisā ar mērķi identificēt Krievijas lidmašīnas un novērot to darbības.

Ar Spānijas godpilno eskortu

Par vienu no nesenajiem gadījumiem informēja Spānijas Gaisa kara spēku preses dienests, neminot incidenta datumu. Spānijas GKS piloti piedalās NATO misijā Baltic Air Policing un patrulē gaisa telpu Baltijas reģionā.

"Īsi pēc tam, kad kontroles misija ievēroja lidmašīnu, Spānijas F-18 izlidoja no Emari bāzes misijā QRA (Quick Reacticion Alert) ar nolūku to pārtvert. Savu mērķi tās sasniedza. Krievijas lidmašīnu, kas tika identificēta kā Su-24, spāņu iznīcinātāji pavadīja, līdz tika saņemta pavēle," — teikts paziņojumā.

Spāņu mediji informē, ka Krievijas lidmašīna devusies no Kaļiņingradas, neuzturot sakarus ar gaisa telpas kontroles dienestiem. Gaisa kuģis devies virs starptautiskajiem ūdeņiem Igaunijas virzienā netālu no Latvijas teritoriālo ūdeņu robežas.

Eurofighter Typhoon - Sputnik Latvija
Šauļos piezemējušies Nīderlandes GKS iznīcinātāji

Baltijas valstu rīcībā nav lidmašīnu, kas būtu piemērotas gaisa telpas patrulēšanai, tāpēc no 2004. gada aprīļa (kopš valstu iestāšanās NATO) gaisa telpu rotācijas kārtībā patrulē Ziemeļatlantijas alianses valstu lidmašīnas, kas dislocētas Lietuvā, Zokņu lidostā, 4 km attālumā no Šauļiem, un Emari aviobāzē — tā kopš 2014. gada nodrošina papildu laukumu NATO lidmašīnu dislokācijai.

Krievijas Aizsardzības ministrija jau vairākkārt ir informējusi, ka visi KF Gaisa kosmisko spēku lidojumi notiek saskaņā ar gaisa telpas lietošanas starptautiskajiem noteikumiem, virs neitrālajiem ūdeņiem, nepārkāpjot citu valstu robežas.

Ziņu lente
0