Washington Post: ASV novēros mācības "Rietumi 2017" no Baltijas

© Sputnik / Igor Zarembo / Pāriet pie mediju bankasPatriot. Foto no arhīva
Patriot. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Mācību "Rietumi 2017" laikā ASV nosūtīs uz Baltijas jūru karakuģus un uzņemsies Baltijas valstu gaisa telpas patrulēšanu, bet Pentagons, iespējams, izvērsīs reģionā tālā darbības diapazona zenītraķešu kompleksu Patriot baterijas.

RĪGA, 11. maijs — Sputnik. ASV paplašinās militāro klātbūtni Baltijas reģionā, lai novērotu mācības "Rietumi 2017", vēsta Washington Post, atsaucoties uz informācijas avotiem Pentagonā.

Izdevuma sarunbiedri paziņoja, ka augustā un septembrī ASV nosūtīs  uz Baltijas jūru karakuģus un uzņemsies Baltijas valstu gaisa telpas patrulēšanu, turklāt, pēc viņu vārdiem, nepieciešamības gadījumā Pentagons varētu mācību laikā izvērst reģionā tālā darbības diapazona zenītraķešu kompleksu Patriot baterijas.

Baltijas valstu un ASV aizsardzības ministri tikšanās laikā Viļņā - Sputnik Latvija
ASV aizsardzības ministrs solījies aizstāvēt Baltijas valstis

Iepriekš ASV aizsardzības ministrs Džeimss Metiss, kurš atrodas vizītē Lietuvā, paziņoja, ka šis jautājums jāizlemj konsultāciju ietvaros. "Mēs dislocēsim šīs sistēmas, ja izlemsim, ka tas ir nepieciešams," — viņš piebilda.  

Tāpat politiķis kritizēja Krievijas un Baltkrievijas mācības pie Baltijas valstu robežām.

"Tamlīdzīga militārās klātbūtnes pastiprināšana vienkārši destabilizē situāciju," — paziņoja Metiss preses konferencē.

Krievijas un Baltkrievijas mācības "Rietumi 2017" noritēs no 14. līdz 20. septembrim. Baltkrievijas teritorijā tiks izmantoti septiņi poligoni un apvidi reģionālajam karaspēku grupējumam. Baltijas valstis jau ir paudušas savu neapmierinātību un aizdomas par minētajām mācībām.

Piemēram, Lietuva plāno sarīkot savas mācības ar mērķi uzlabot Suvalku koridora drošību. Tas ir stratēģiski svarīgs Polijas un Lietuvas robežas iecirknis. Aptuveni 100 km platā zona rietumos robežojas ar Krievijai piederošo Kaļiņingradas apgabalu, bet austrumos — ar Baltkrieviju. Kā potenciālais pretinieks mācībās minētas Krievijas un Baltkrievijas armijas.

Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko - Sputnik Latvija
Lukašenko: NATO karu nevēlas, taču stāv pie mūsu robežām
Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs ieteicis gatavoties jebkādam mācību "Rietumi 2017" iznākumam, pat situācijai, ka Krievijas spēki paliks Baltkrievijā.

20. martā Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko  apstiprināja mācību "Rietumi 2017" plānu un sniedza detalizētus skaidrojumus šajā jautājumā. Organizētās aizsardzības mācībām notiks divos posmos Krievijas un Baltkrievijas poligonos — no Kolas pussalas līdz Baltkrievijas rietumu robežām. Iesaistīto spēku kopskaits nepārsniegs 2011. gadā apstiprinātajā Vīnes dokumentā norādītos parametrus, tātad tiks iesaistīt ne vairāk kā 13 tūkstoši karavīru. Turklāt Baltkrievijas prezidents publiski uzaicināja NATO pārstāvjus pavērot mācības.

Ziņu lente
0