Pārbaude uz ceļiem: ES atteiksies no iekšējo robežu kontroles

© Sputnik / Sergey MelkonovПограничный столб на границе между Латвией и Эстонией
Пограничный столб на границе между Латвией и Эстонией - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eiropas Savienības migrācijas, iekšlietu un pilsonības komisārs Dimitris Avramopuls ierosinājis Šengenas zonas valstīm migrācijas krīzes rezultātā ieviesto iekšējo robežu kontroli nomainīt pret pārbaudēm uz ceļiem.

RĪGA, 4. maijs — Sputnik. Eiropas Komisija iesaka Šengenas zonas valstīm pēc pusgada aktivizēt pārbaudes uz ceļiem pierobežas rajonos, paziņoja ES migrācijas, iekšlietu un pilsonības komisārs Dimitris Avramopuls.

STOP zīme. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Itālijā uz laiku tiks ieviesta robežu kontrole

Domājams, šie pasākumi uzlabos drošību Šengenas zonā, kad tās līguma valstis pēc pusgada pilnībā atteiksies no pagaidu kontroles, kas ieviesta pie iekšējām robežām, ņemot vērā nelegālo imigrantu pieplūdumu 2015. gadā.

Likumdošanas normas par pagaidu robežkontroles ieviešanu uz Šengenas zonas iekšējām robežām, lai ierobežotu nelegālo migrantu pieplūdumu, ieviesusi Norvēģija, Zviedrija, Dānija, Austrija, Vācija, Francija un Malta.

"Šodien mēs iesakām visām dalībvalstīm un Šengenas valstīm aktīvāk izmantot esošos policijas pasākumus un dot priekšroku nevis robežkontrolei, bet proporcionālām policijas pārbaudēm ar mērķi uzlabot drošību Šengenas zonā," – Avramopuls pastāstīja žurnālistiem.

Viņš atzīmēja, ka "dalībvalstīm vajadzētu aktivizēt policijas pārbaudes uz automaģistrālēm un citiem nozīmīgiem transporta ceļiem, kā arī izmantot mūsdienīgas tehnoloģijas satiksmes novērošanai, piemēram, automašīnu numuru identifikācijai" 

Dienesta suns robežas kontrolpunktā Vientuļi - Sputnik Latvija
Nemanāmas pārmaiņas: kontroles pastiprināšanās uz Šengenas robežām
"Mūsu ieteikums paredz arī policijas pārrobežu sadarbības paplašināšanu, piemēram, kopīgas patruļas pierobežas rajonus un starptautiskajos vilcienos, kā arī kopīgu draudu alanlīzi un informācijas pārrobežu apmaiņu dalībvalstu starpā," – paziņoja eirokomisārs.

Viņš atzīmēja, ka Eiropas Komisija gribētu ieraudzīt rekomendācijas rezultātus pēc iespējas ātrāk.

"Mēs saprotam, ka tas aizņems zināmu laiku, taču aicinām dalībvalstis paveikt to pēc iespējas ātrāk un ne vēlāk kā pēc 6 mēnešiem," – pavēstīja Avramopuls.

Pērnā gada maijā Šengenas zonas ārējo sauszemes robežu veidojošo valstu – Ungārijas, Igaunijas, Norvēģijas, Polijas, Lietuvas un Rumānijas – iekšlietu ministri apsprieda robežu nostiprināšanas problemu un nolēma, ka līdz gada beigām jālikvidē pagaidu robežkontrole valstīs, kurās tā ieviesta. Patlaban Brisele iesaka atteikties no tās līdz 2017. gada novembrim.

Ziņu lente
0