El Confidencial: spāņu karavīri atkal Zilās divīzijas frontēs

© CRISTINA QUICLER / AFPSpānijas armijas tanks Leopard 2E
Spānijas armijas tanks Leopard 2E - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Spānijas karavīri nokļuva Lietuvā Otrā pasaules kara laikā līdz ar vērmahta vienībām. Tagad Latvija gaida viņu pievienošanas NATO kontingentam pēc Baltijas valstu lūguma.

RĪGA, 4. maijs — Sputnik. 73 gadus pēc Vērmahta 250. kājnieku pulka Zilās divīzijas izformēšanas spāņu karavīri atkal izvērš spēkus Austrumeiropā, vēsta El Confidencial.

Šoreiz tie uzstājas NATO spēku sastāvā, pēc Baltijas valstu lūguma, kurus apdraudot Putina "imperiālistiskie nodomi". Spānijas karaspēks neienāks Latvijā kājām, kā brīvprātīgo pulks 1941. gadā, bet iebrauks ar pēdējās paaudzes tankiem Leopard 2E un ar kājnieku kaujas mašīnām Pizarro.

Sāra Lopesa Reja - Sputnik Latvija
Daiļais dzimums NATO kontingentā: no Spānijas uz Latviju

No februāra vienība Estremadura IX trenējās ģenerāļa Menačo vārdā nosauktajā militārajā bāzē netālu no Badahosas (Spānija), lai kļūtu par pirmo Spānijas NATO militārā kontingenta daļu, kuras mērķis ir "veicināt apturēšanas faktoru alianses austrumu frontē". Krimas atkalapvienošanās ar Krieviju un karš Ukrainā atmodināja Polijā, Lietuvā, Igaunijā un Latvijā bailes no Krievijas iebrukuma.

Sākot ar šo mēnesi, NATO mobilizēs četras daudznacionālās bruņu grupas, pa vienai katrai no atbalstu lūgušām valstīm. Spānija piedalās Latvijas misijā, ko vada Kanāda. Kopumā uz Latviju tiks nosūtīti 250 karavīri no Estremaduras un vēl 50 cilvēki no materiāli tehniskā nodrošinājuma spēku sastāva. Tā kā misijas uzdevumi būtiski atšķiras no tiem, ko pildīja NATO spēki Āzijas valstīs (Afganistānā vai Irākā) un Āfrikā, par svarīgāko punktu kļūs kaujas tehnikas izvietošana: 6 Leopard tanki un 14 Pizarro kopā ar 80 atbalsta tehnikas vienībām, kas tiks nogādātas Latvijā tuvākajās nedēļās.

Bruņutehnikas spēkiem, kuru finansēšana vairākus gadus tika apšaubīta, būs iespēja parādīt sevi kā apturēšanas faktoru ārpus Ibērijas pussalas.

NATO iecerējusi arī demonstrēt spēku un solidaritāti saviem vājākajiem partneriem. Spānijas tankistu ieguldījums ir moderna Rietumu tehnoloģija. "Leopardi" tika izstrādāti Vācijā, bet samontēti un pilnveidoti Spānijā, taču nekad iepriekš tie nav pārvietojušies pa tik sarežģītu virsmu, kā Latvijas apledojusī zeme vai purvi. "Leopardus" pavadīs vēl viens militārs lepnums, Pizarro kājnieku kaujas mašīnas, izstrādātas Spānijā, un paredzētas smago tanku atbalstam.

Spānijas tanks Leopard 2e. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Spānija gatavojas nosūtīt "Leopardus" Latvijas drošības stiprināšanai

Ģenerālis Fransisko Dakoba Estremaduras vienības komandieris, nav atklājis detaļas par karavīru un tehnikas skaitu un par militārām bāzēm, kas atrodas Krievijas robežas pusē ("mums to pateiks latvieši"), un kam spāņi, itāļi, poļi, kanādieši un slovāki šovasar "demonstrēs" savus spēkus. Taču virsniekiem, kas piedalās misijā, ir labi pazīstami krievu tanki, piemēram, T-72, ko lieto Polijas armijā.

Latvijas armijas apbruņojumā nav nedz tanku, nedz modernu prettanku līdzekļu, kas spētu pretoties uzbrukumam, it īpaši pretoties Krievijas tankiem T-90, kuri jau izgājuši kaujas kristības Sīrijā.

Pirmo spāņu kontingentu komandēs apakšpulkvedis Huans Kastrovieho, veterāns, kas piedalījās operācijās Bosnijā, Libānā un Irākā. Pirmie virsnieki dosies uz Latviju nākamās nedēļas nogalē, lai sagatavotu visu karavīru pamatgrupas un tehnikas ierašanām. Tankus nogādās uz Rīgu pa jūru jūnija sākumā un izvietos militārā bāzē pie Krievijas robežas. Militārpersonu rotācija ir paredzēta reizi pusgadā, un nākama maiņa ieradīsies ziemas vidū, kad vidējā gaisa temperatūra šajā reģionā būs — 10 grādi, bet minimālā varētu nolaisties līdz — 38.
Pēdējie Spānijas karavīri Latvijas zemē bija no Zilā Leģiona — brīvprātīgo grupas, kuri nolēmuši turpināt cīnīties ar Sarkano armiju kopā ar latviešiem un vāciešiem pēc tam, kad 1943. gadā ar Fransisko Franko pavēli no frontes bija atsaukta Zilā divīzija.

Mūsdienu Spānijas bruņotajiem spēkiem tā ir pirmā bruņutehnikas dislokācija ārzemēs, un tā notiks Vērmahta 250. divīzijas aizmugurē, Rīgā, netālu no Lielā Tēvijas kara frontēm, kurās gājuši bojā 4900 Zilās divīzijas kareivji.

Ziņu lente
0