Latvijas Banka laidusi klajā monētu "Latgales kongress"

© Foto : Latvijas BankaLatvijas Banka laidusi klajā monētu "Latgales kongress"
Latvijas Banka laidusi klajā monētu Latgales kongress - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas Bankas jaunā kolekcijas monēta, kas veltīta Latgales kongresa simtajai gadskārtai, tiks prezentēta Rēzeknē svinībās par godu Latvijas neatkarības atjaunošanas dienai.

RĪGA, 3. maijs — Sputnik. Latvijas Banka laiž klajā 5 eiro sudraba kolekcijas monētu "Latgales kongress", vēsta Latvijas bankas mājaslapa.

Monēta ir Latvijas Bankas pateicība Latgalei par ieguldījumu Latvijas vienotības un valstiskuma idejas attīstībā. Monētas aversā atveidotas dažādu sabiedrības pārstāvju figūras — Latgales kongresa dalībniekus ar sarkanbaltsarkanu transparent, uz kura redzams aicinājums apvienot Latviju. Monētas augšdaļā atveidots uzraksts 5 eiro, labajā pusē — gadskaitļi 1917.-2017. Monētas reversā redzamas sievietes ar bērniem pie krusifiksa, apakšdaļā uzraksts "Latgola".

Latvijas Banka. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Pēc pasaku motīviem: Latvijas Banka izlaiž monētu "Vecīša cimdiņš"
Dizaina autors ir Ivars Drulle, kurš iepriekš veidojis monētas "Rīgas pils" un "Ainažu jūrskola". Monēta kalta uzņēmumā Faude & Huguenin (Šveice), maksimālā tirāža — 3 tūkstoši eksemplāru, cena Latvijas Bankas kasēs — 50 eiro.

Monēta tiks demonstrēta Rēzeknē, 4. maijā, pirms Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas dienai un Latgales kongresa simtgadei veltītā koncerta. Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs pasniegs monētas diviem valsti un Latgali pārstāvošiem cilvēkiem — Saeimas priekšsēdētājai Inārai Mūrniecei un latgaļu dzejniecei Annai Rancānei. Latgales iedzīvotāji un tie, kas interesējas par reģiona vēsturi, varēs iegādāties monētu 5. maijā Rēzeknē.

Latgales kongress notika 1917. gada 9. un 10. maijā (pēc vecā stila 26. un 27. aprīlī). Tajā piedalījās visas Latgales pagastu un pilsētu pašvaldību, draudžu, biedrību un latviešu strēlnieku delegāti.

Ziņu lente
0