Kučinskis sola nepalielināt PVN

© AP Photo / Francois Walschaerts Kučinskis. Foto no arhīva
Kučinskis. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas Ministru kabineta vadītājs izslēdzis pievienotās vērtības nodokļa palielināšanas iespēju.

RĪGA, 2. maijs — Sputnik. Pievienotās vērtības nodoklis (PVN) gaidāmās nodokļu reformas gaitā nepalielināsies, paziņojis Latvijas premjers Māris Kučinskis LTV pārraidē "Rīta Panorāma".

Bez rezerves plāna

Kučinskis pavēstīja, ka valdība plāno šonedēļ apstiprināt nodokļu politikas pamatprincipu paketi, lai izvairītos no šaubām par valdības stabilitāti. Pie tam diskusijas atsevišķos jautājumos turpināsies, piebilda premjerministrs.

Jautāts par to, kas notiks, ja valdībai neizdosies vienoties, un vai šādam gadījumam izstrādāts rezerves plāns, premjerministrs atbildēja, ka "B" plāna MK nav un nodokļu pakete tiks pieņemta.

"Politikā esmu pietiekami ilgi un zinu, kas notiek gadījumā, ja valdība nespēj vienoties par nodokļiem un budžetu," — paziņoja Kučinskis.

Apstrīdamā akcīze

Latvijas banka. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Pasaules Banka uzskata, ka Latvijā nepieciešams nodokļu samazinājums darbaspēkam ar zemiem ienākumiem

Politiķis ir pārliecināts, ka patlaban vissvarīgākais ir apstiprināt reformu, bet strīdīgos jautājumus var atlikt uz vēlāku laiku. Piemēram, valdībai vēl nāksies izvērtēt no 2018. gada ieplānoto akcīzes nodokļa palielināšanu un sabalansējumu ar kaimiņvalstīm — Igauniju un Lietuvu. Plānots, ka pēc nodokļa palielināšanas akcīzes likme tikai nedaudz atšķirsies no Igaunijā noteiktās, taču ar Lietuvu skaidrības nav.

Sakarā ar valdības nodomu strauji pacelt akcīzes nodokļus, programmas vadītāja pajautāja, kādi ir paredzētie kompensācijas mehānismi, atsakoties no tā, piemēram, vai pastāv PVN pieauguma risks. Kučinskis kategoriski noliedza pievienotās vērtības nodokļa palielināšanās iespēju.

"Šāds variants netiek izskatīts pat teorētiski, — paziņoja premjers. — Radikālas izmaiņas nav vajadzīgas."

Finanšu ministrija ierosināja gaidāmās nodokļu reformas gaitā samazināt ienākumu nodokli, atcelt solidaritātes nodokli un atstāt pašreizējo PVN likmi. Aprīlī Pasaules bankas ekonomisti ieteica Latvijai paplašināt ar nodokļiem apliekamo bāzi, palielināt nodokļu likmes, samazināt nodokļu nemaksātāju skaitu un palielināt progresīvo nodokļu skaitu.

Ziņu lente
0