Politika

Balto namu apmeklēs galvenais narkotiku apkarotājs Dienvidaustrumāzijā

© REUTERS/Romeo RanocoFilipīnu prezidents Rodrigo Duterte
Filipīnu prezidents Rodrigo Duterte - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Politologi un prese min, ko nesīs Filipīnu prezidenta Rodrigo Duterte vizīte Vašingtonā.

RĪGA, 2. maijs — Sputnik. ASV Valsts departaments un Nacionālās drošības padome ir neizpratnē kopš brīža, kad prezidents Donalds Tramps uzaicināja apmeklēt ASV Filipīnu prezidenta Rodrigo Duterti, informē Sputnik Moldova.

ASV prezidenta iniciatīva pārsteidza visas valsts iestādes. Tagad Baltais nams gatavojas saņemt kritiku no tiesībsargājošo organizāciju puses. Divas administrācijas amatpersonas ziņoja, ka sagaida no Valsts departamenta un Nacionālās drošības padomes iebildumus par ielūgumu Filipīnu prezidentam.

Filipīnu prezidents Rodrigo Duterte. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Neviens nevarēs apturēt Filipīnu prezidentu cīņā ar narkotikām

Tramps uzaicināja Filipīnu prezidentu apmeklēt ASV "draudzīgas" telefonsarunas laikā, kuras gaitā tika apspriesta Dutertes cīņa ar narkotikām un abu valstu attiecības.

Filipīnas ir viens no galvenajiem ASV sabiedrotajiem Āzijā, atgādina Sputnik International, taču ASV politika Āzijā ir nenoteikta.

Rodrigo Dutertes pārstāvis Ernesto Abella apstiprināja, ka no Donalda Trampa puses saņemts ielūgums, taču nesniedza precīzu informāciju par vizītes laiku.

Mediji atgādina par Baltā nama bažām jautājumā par Dutertes mēģinājumiem vājināt Filipīnu un ASV seno savienību un veidot attiecības ar Ķīnu, neskatoties uz grūtībām Dienvidķīnas reģionā.

Filipīnu prezidents Rodrigo Duterte. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Filipīnu prezidents saka ardievas ASV

Kā turpmāk "draudzēties" ar ASV pret Ķīnu? Kā draudzēties ar Ķīnu? Šo problēmu patlaban risina Filipīnu prezidents. Šajā jautājumā nozīmīgs ir arī ASEAN samits, kas noslēdzās 29. aprīlī Manilā. Dienvidaustrumāzijas valstu vadītāji pauda "mīkstāku" viedokli Dienvidķīnas jautājumā. Priekšsēdētāja noslēguma uzrunā tika noklusētas norādes uz Ķīnas veikto "zemju rekultivāciju un militarizāciju" Dienvidķīnas jūrā. Jāpiebilst, ka šo tēzi nebija iespējams izslēgt no ASEAN sēdes noslēguma dokumenta, kas notika pērn Laosā.

Valda viedoklis par to, ka Ķīna izdarījusi spiedienu uz ASEAN priekšsēdētāju — Filipīnām, cenšoties panākt, lai šī tēma tiktu izslēgta no ASEAN samita oficiālās dienas kārtības.

ASEAN dokumentā atzīmēta arī "ASEAN un Ķīnas sadarbības uzlabošanās". Šis paziņojums atskanēja laikā, kad ASEAN priekšsēdētājs, Filipīnu prezidents Rodrigo Duterte cenšas "aprakt karacirvi" pret Ķīnu pēc vairākus gadus ilgiem strīdiem ap salām Dienvidķīnas jūrā.

Rodrigo Duterte saskārās ar nopienu nosodījumu no starptautisko tiesībsargājošo organizāciju puses par ārpustiesas vajāšanu cīņā pret narkomāniju Filipīnās. Ielūgums viņam apmeklēt ASV tikai pastiprinājis kritiku.

"Atbalstot Dutertes asiņaino cīņu ar narkotikām, Tramps tagad morāli ir līdzatbildīgs par nākamajām slepkavībām," — atzīmēja tiesībsargs Džons Siftons.

Ziņu lente
0