Baltijas valstu starpā tiek ieviesti atvieglojumi gāzes tirdzniecībai

© Foto : baltnews.lvGāzes apgādes sistēma. Ilustratīva fotogrāfija
Gāzes apgādes sistēma. Ilustratīva fotogrāfija - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Tiks pielietots jauns gāzes padeves sadalījuma modelis, un darbu sāks arī jauna gāzes tirdzniecības platforma Latvijā un Igaunijā.

RĪGA, 30.aprīlis — Sputnik. Baltijas valstu gāzes apgādes sistēmu operatori, Lietuvas AB Amber Grid, Latvijas AS Connexus Baltic Grid un Igaunijas AS Elering parakstīja virkni līgumu, pateicoties kuriem starpvalstu gāzes padeves sadalījumam jānotiek vienlaikus ar gāzes pirkšanas un pārdošanas darījumu slēgšanu, vēsta Sputnik Lietuva ar atsauci uz "Baltijskij kurs".

Kompānija Elering uzsver, ka padeves sadale notiek netiešā izsolē. Tādā pašā veidā notiek padeves sadale elektroenerģijas tirgū, atgādina Elering.

Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Rinkēvičs paskaidrojis, kāpēc Latvija atsakās no "Ziemeļu straumes 2"

Elering valdes priekšsēdētājs, Tāvi Veskimāgi pastāstīja, ka Baltijas valstu un Somijas vienotajā gāzes tirgū pārdevējs no Igaunijas varēs pārdot gāzi vienādā mērā kā igauņu, tā somu un latviešu patērētājiem.

Gāzes biržas operators UAB Get Baltic, kurš uzvarēja sistēmas operatoru organizētajā konkursā, būs atbildīgs par gāzes padeves sadali.

Šāds modernizēts sadales modelis sniegs iespēju padarīt gāzes tirdzniecību efektīvāku, ļaus samazināt tirgus dalībnieku izdevumus, integrēt tirgus, paaugstināt likviditāti un uzturēt konkurenci.

Turklāt līdz ar jauno sadales modeli Igaunijā un Latvijā tiks realizēta jauna gāzes tirdzniecības platforma, un Get Baltic birža, kura iepriekš darbojās tikai Lietuvā, kļūs par reģionālo gāzes biržu.

Jauno gāzes tirdzniecības sistēmu plānots palaist jau pēc trīs mēnešiem.

Ziņu lente
0