Prezidents saņem sūdzības par daudzdzīvokļu namu zemes gabalu īpašniekiem

© Sputnik / Sergey MelkonovPagalms Pleskodālē
Pagalms Pleskodālē - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Uzņēmumi – zemes īpašnieki turpina sūtīt rēķinus dzīvokļu īpašniekiem ar prasību apmaksāt nomu 2008.-2010. gadā. Rēķinu summas sastāda no dažiem simtiem līdz vairākiem tūkstošiem eiro.

RĪGA, 27. aprīlis — Sputnik. Dzīvokļu īpašnieku biedrība "Tauta pret zemes baroniem" nosūtījusi atklātu vēstuli valsts prezidentam Raimondam Vējonim, iesniegumus Valsts policijai un Valsts prokuratūrai par situāciju ar piespiedu nomas maksu, ziņo Baltic Course. Dokumentus parakstījis 131 cilvēks.

Biedrība vēlas pievērst valsts prezidenta un resoru amatpersonu uzmanību tam, ka zemes īpašnieks Pilsētas zemes dienests, pēc aktīvistu domām, nelikumīgi pieprasa nomas maksu no 140 000 privatizēto dzīvokļu īpašniekiem.

Rīgas ēka - Sputnik Latvija
Nekustamā īpašuma nodoklis: īpašums ar konfiskāciju

Kā jau rakstīja Sputnik neilgi pēc Jaunā gada aptuveni 700 Rīgas daudzdzīvokļu namu iedzīvotāji savās pastkastītēs negaidīti saņēma steidzamus rēķinus 200-400 eiro apmērā par zemes nomu no zemes īpašniekiem.

Kā stāsta "Pilsētas zemes dienesta" zvērinātais advokāts Normunds Šlitke, uzņēmums vēlas saņemt naudu par zemes nomu 2008.-2010. gadā. Tajā laikā vieni likumi par namu pārvaldēm jau nedarbojās, bet citi vēl nebija stājušies spēkā, un nedz pilsēta, nedz municipālais namu apsaimniekotājs nemaksāja zemes īpašniekiem.

Pēc aktīvistu aplēsēm, marta beigās "Pilsētas zemes, dienests", "Vienotais norēķinu centrs" un "Kredītuzraudzības birojs" nosūtījuši vēstules par parādiem 4500 Rīgas iedzīvotājiem. Rēķinos, ka apgalvo biedrības dalībnieki, summas ir lielākas, nekā bija atļauts ar likumu 2008.-2010. gadā. Starpība ir ļoti liela — no dažiem simtiem līdz vairākiem tūkstošiem eiro.

Iedzīvotāji uzstāj, ka šāda veida parādu piedziņai būtu jānotiek saskaņā ar Komerclikumu, t.i., prasības trīs gadu termiņš jau beidzies. Turklāt kompānijas cenšas piedzīt parādu jau otro reizi, jo iedzīvotāji jau maksāja māju apsaimniekotājiem, kuri savukārt nav pārskaitījuši nepieciešamās summas.

Ziņu lente
0