Latvijā pirmo reizi notiks pret 9. maiju vērsta protesta akcija

© Sputnik / Oksana DzadanLeģionāru dienas pasākumi Rīgā 2017. gada 16. martā
Leģionāru dienas pasākumi Rīgā 2017. gada 16. martā - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pret Uzvaras dienu vērstās protesta akcijas dalībnieki Rīgā plāno atgādināt par Otrā pasaules kara gaitu un "padomju okupācijas rezultātā nodarītajiem zaudējumiem".

RĪGA, 27. aprīlis — Sputnik. Šogad pirmo reizi Latvijā notiks protests pret padomju tautas uzvarai Otrajā pasaules karā veltīto Uzvaras dienu — 9. maiju, raksta InoSMI, atsaucoties uz Neatkarīgo Rīta Avīzi.

Rīgas pašvaldības oficiālais viedoklis ir neitrāls — tā ir vārda brīvība. Svarīgākais ir drošības jautājums — vai cilvēki ar pretējiem viedokļiem nesāks viens otru pārliecināt fiziskām metodēm, atzīmē izdevums.

Akcijas dalībnieki dosies pie Padomju Latvijas un Rīgas atbrīvotājiem no vācu fašistiskajiem iebrucējiem veltītā pieminekļa ar mērķi "atgādināt sabiedrībai par Otrā pasaules kara norisi Latvijas teritorijā un padomju okupācijas nodarīto kaitējumu Latvijas valstij".

Protestu organizē biedrība Nacionālo karavīru atbalstam. Tās pārstāve Ginta Vilcāne skaidro, ka nekādas provokācijas netiek plānotas.

"Piketā līdzās Nacionālajai bibliotēkai, tātad ceļā pieminekļa apmeklētājiem, varētu piedalīties ap 50 cilvēku," — viņa paziņoja.

"Mums ir jāpauž sava attieksme, ka tas, kas notiek 9. maijā, nav īsti pieļaujami," — uzskata Vilcāne un atzīmē, ka būtu labi, ja pasākumam pulcētos lielāks skaits domubiedru.

Uzvaras diena. logotips ar uzrakstu Viena visiem - Sputnik Latvija
#VienaVisiem: Sputnik uzsāk Uzvaras dienai veltītu akciju

Savukārt svētki par godu 9. maijam Uzvaras parkā ilgs divas dienas. Rīgas domes izpilddirektora preses sekretārs Uģis Vidauskis vēsta, ka 8. maijā no pl. 17 līdz 23 pieteikts Otrā pasaules kara upuru piemiņas pasākums, bet 9. maijā visu dienu ritēs Uzvaras dienas svētku pasākums, kas noslēgsies ar salūtu pl. 23 vakarā.

Uzvaras dienai veltītie pasākumi noritēs ne tikai pie padomju karavīriem veltītā monumenta. 9. maijā pašvaldībā pieteikts oficiāls gājiens Rīgā no Slokas un Kalnciema ielu stūra. Plānots, ka tajā piedalīsies aptuveni tūkstoš cilvēki. Pasākuma mērķis — dzimtas atmiņas saglabāšana par tiem, kuri cīnījās pret nacistisko Vāciju.

Atļauja publiskā pasākuma organizēšanai Uzvaras parkā — piketa un gājiena pieteikumi — patlaban tiek izskatīti, pastāstīja Rīgas domes izpilddirektora preses sekretārs Uģis Vidauskis. Izpilddirektors Juris Radzevičs gaida drošības iestāžu atzinumus.

Ziņu lente
0