Latgaļu psihiatri izskaidroja pašnāvību skaita pieaugumu novadā

CC BY 2.0 / Barn Images / Boat on a lakeЛодки на лесном озере в Латгалии
Лодки на лесном озере в Латгалии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Psihiatri uzskata, ka Latgales iedzīvotājus mudina uz pašnāvību ne tikai psihiskās saslimšanas, bet arī ekonomiskie un sociālie faktori – zemās algas, bezdarbs, bērnu aizbraukšana uz ārzemēm.

RĪGA, 18. aprīlis – Sputnik. Latgalē pašnāvību rādītājs ir augstāks nekā vidēji valstī, reģiona depresivitāte ietekme iedzīvotāju stāvokli, raksta "Naša gazeta".

Pirms dažām dienām Latvijas psihiatru asociācijas prezidents Elmārs Tērauds intervijā radio Baltkom pastāstīja, ka pašnāvību skaita ziņā Latvija atrodas Eiropas valstu pirmajā trijniekā.

На летном поле аэропорта - Sputnik Latvija
Aizbraukt uz visiem laikiem nevar atgriezties

"Latvijai ir ļoti slikta situācija ar pašnāvībām. Mēs esam otrajā vietā Eiropā pēc pašnāvības mēģinājumiem ar letālām sekām. Mūs apsteidz tikai Lietuva. 4 pret 1, tie ir vīrieši. Turklāt pašnāvības mēģinājumus biežāk izdara sievietes, viņām tas ir sauciens pēc palīdzības. Tomēr no pašnāvībām biežāk mirst vīrieši. Reizēm tas ir alkohola vai narkotiku iespaidā. Tomēr biežāk tas notiek psihisku traucējumu dēļ. Kopumā gadā mums no pašnāvībām mirst 350 cilvēki," — pastāstīja Tērauds.

Turklāt Latgalē pašnāvību rādītājs ir augstāks nekā vidēji valstī. Speciālisti uzskata, ka tās ir nelabvēlīgās sociālās un ekonomiskās situācijas sekas. Pēc psihiatru domām, cilvēku uz pašnāvību mudina ne tikai psihiskās saslimšanas, bet arī ekonomiskie un sociālie faktori.

"Iemesls ir sociālā vide. Tas ir ne tikai nabadzība, bet arī tas, ka mūsu sabiedrībā ir maz līdzjūtīgo cilvēku. Tādu vienkārši nav. Cilvēki dzīvo vientulīgi, bērni ir aizbraukuši uz ārzemēm." — saka Rēzeknes slimnīcas psihiatre Rita Nalivaiko.

Смайлик - Sputnik Latvija
Pēc laimes pieauguma tempiem Latviju apdzen tikai Nikaragva
Saskaņā ar neseno pētījumu Latgales pilsētās Daugavpilī un Rēzeknē ir viszemākā vidējā alga un visaugstākais bezdarba līmenis Latvijā. Latgales novadu lielākajā daļā vidējais ienākums nesasniedz 400 eiro.

Pie tam "Amigo laimes indeksa" veiktā aptauja parādīja, ka latgalieši jūtas vairāk laimīgi nekā rīdzinieki. Taču tas drīzāk attiecās uz algotiem darbiniekiem, jo Latgales uzņēmēji kopš 2013. gada optimistiski nākotnē neskatās, turklāt 50% no tiem mokas ar bezmiegu.

Novadā arī ir nelabvēlīga situācija ar psihisko veselību.

"Latgalē ļoti daudz speciālo iestāžu hroniski slimiem pacientiem, šeit ir daudz bērnu namu un internātu bērniem, kuri cieš no garīgās veselības traucējumiem," — pastāstīja Daugavpils psihoneiroloģiskās slimnīcas ārste Jeļena Lazovika.

Ziņu lente
0