Lietuvā ņem kredītus mājas pirkumam, Latvijā – sīkiem izdevumiem

© Foto : pixabayБанковские пластиковые карты
Банковские пластиковые карты - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijā un Igaunijā kreditēšanas līgumi aizvien biežāk tiek noslēgti bez tiešām konsultācijām un parakstīti tiešsaistē. Lietuvā biežāk ņem kredītu mājokļa iegādei vai remontam, Igaunijā – auto pirkumam.

RĪGA, 18. aprīlis — Sputnik. Lietuvas iedzīvotāji parasti ņem kredītus mājokļa iegādei, igauņi – automašīnas iegādei, bet Latvijas iedzīvotāji – sīkiem tēriņiem, vēsta Sputnik Lietuva, atsaucoties uz Swedbank preses dienestu.

"Vērtējot pērn Baltijas valstīs izsniegto kredītu mērķus, mēs redzam interesantas tendences. Aptuveni trešā daļa Lietuvas iedzīvotāju norāda, ka kredīts tiek ņemts mājas iegādei," – tā situāciju komentēja Swedbank klientu dienesta vadītāja Jurate Gumulauskiene.

Lietuvieši pārsvarā ņem kredītus mājokļa pirkumam, remontam vai iekārtošanai, bet Igaunijā gandrīz tikpat lielas summas tiek izmantotas automašīnas iegādei.

Latvijas bijušais premjerministrs, Saeimas deputāts Vilis Krištopāns - Sputnik Latvija
Latvijas bijušais premjers pastāstījis, kā izvest valsti no bedres
Salīdzinājumā ar 2015. gadu, pērn hipotēku kreditēšanas apjoms Lietuvā audzis par 70% un pārsniedzis 28 miljonus eiro. Kopējā kredītu summa, ko Swedbank pērn izsniegusi Lietuvas iedzīvotājiem, sasniedza 98 miljonus eiro. 2015. gadā šis rādītājs sasniedza 105 miljonus eiro, turklāt darījumu skaits bija gandrīz par 20% lielāks. Tomēr aug arī patēriņa kredīti: to vidējā summa pērn pieaugusi par 14% un sasniegusi 3400 eiro (2015. gadā – 3000 eiro).

Swedbank dati liecina, ka dažu pēdējo gadu laikā pieaudzis internetā noslēgto patēriņa finansēšanas līgumu skaits. Pēdējo trīs gadu laikā to skaits pieaudzis no 38% (2013. gads) līdz 78% (2016. gads). Taču šajā ziņā Lietuva atpaliek no citām Baltijas valstīm: Igaunijā un Latvijā tiešsaistē tiek parakstīti aptuveni 90% patēriņa finansēšanas līgumu.

Latvijas un Igaunijas iedzīvotājiem aizvien retāk nepieciešamas tiešas konsultācijas ar banku filiālēm: pērn šajās valstīs 53% un 65% kredīta līgumu tika parakstīti bez tiešām konsultācijām ar Swedbank darbiniekiem, savukārt Lietuvā šādu līgumu apjoms sasniedza tikai 22%.

Ziņu lente
0