Gorbačovs atzīmējis visas aukstā kara pazīmes pasaulē un bruņošanās sacīkstes

© Sputnik / Григорий Сысоев / Pāriet pie mediju bankasBijušais PSRS prezidents Mihails Gorbačovs
Bijušais PSRS prezidents Mihails Gorbačovs - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vairākos reģionos bruņošanās sacīkstes jau rit pilnā sparā, uzskata bijušais PSRS prezidents Mihails Gorbačovs, - NATO un Krievijas karaspēki un tehnika Eiropā stāv "aci pret aci".

RĪGA, 16. aprīlis — Sputnik. Bijušais PSRS prezidents Mihails Gorbačovs intervijā izdevumam Bild paziņojis, ka situācijai mūsdienu pasaulē raksturīgas aukstā kara pazīmes, un vairākos rajonos bruņošanās sacīkstes jau rit pilnā sparā, informē RIA Novosti.

"Lielvalstu attiecības joprojām pasliktinās. Rodas iespaids, ka pasaule gatavojas karam. Saskatāmas visas aukstā kara pazīmes," — norādīja Gorbačovs.

Viņš atgādināja, ka "politiķu un augsti stāvošu militārpersonu runas kļūst aizvien kareivīgākas" un mediji "to uztver un lej eļļu ugunī".

"Vairākos reģionos tā jau rit pilnā sparā," — Gorbačovs atbildēja uz žurnālista jautājumu par to, vai jauna bruņošanās sacīkste ir neizbēgama.

"Karaspēki tiek pārvesti uz Eiropu, tostarp arī smagā tehnika — tanki un bruņutransportieri. Tikai pirms neilga laika NATO un Krievijas spēki stāvēja visai tālu viens no otra. Tagad tie atrodas aci pret aci," — uzsvēra bijušais PSRS prezidents.

Gorbačovs komentēja arī Krievijas un Vācijas attiecības.

Pēc viņa vārdiem, Vācijas iedzīvotāji nevēlas "atkārtotu naidīgumu" attiecībās ar Krieviju. 

"Es domāju, mums — Krievijai un Vācijai — ir jāatjauno sakari, jānostiprina un jāattīsta mūsu attiecības, jāatrod veids, kā uzticēties viens otram," — teica Gorbačovs. Viņš atzīmēja, ka daudzi no tiem, kas agrāk bija uzticīgi Krievijai, tagad nosaka pret to sankcijas.

Лидер Национального Фронта Франции Марин Ле Пен - Sputnik Latvija
Marina Lepēna uzskata, ka aukstais karš ar Krieviju apdraud Eiropu

Iepriekš Gorbačovs atzīmēja, ka pēc prezidenta vēlēšanām Savienotajās Valstīs Krievijas un ASV attiecībām būtu jāsākas ar nopietnu politisko dialogu, "nevajag mēģināt piekrāpt vienam otru," jāņem vērā visu pušu intereses. Viņš uzsvēra, ka Krievija ir gatava līdztiesīgam dialogam, un valstis varēs pieņemt tālejošus lēmumus, ja to izjutīs jaunā ASV vadība.

"Prezidenti spēj risināt jaunās problēmas un atbilstoši reaģēt uz izaicinājumiem. Nevajag mēģināt piekrāpt vienam otru. Tas ir nepieņemami. Tādai pieejai politikā ir jāpieliek punkts. Mūsu attiecībām ir jāsākas ar nopietnu politisko dialogu. Jāņem vērā visu pušu intereses un jāizdara atbilstoši slēdzieni. No tā būs atkarīga gan mūsu valstu iekšējā situācija, gan attiecības pasaulē," — paskaidroja Gorbačovs.

Ziņu lente
0