Latvija apsteidza plānoto bezdarba samazināšanu

© Sputnik / Кирилл Каллиников / Pāriet pie mediju bankasKomunālo dienestu darbinieks
Komunālo dienestu darbinieks - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pērn nodarbinātības līmenis bija 73,2%, kaut arī sākotnēji šo skaitli tika plānots sasniegt ap 2020.gadu, taču turpmāk šie tempi var kļūt lēnāki.

RĪGA, 15.aprīlis — Sputnik. Latvija jau 2016.gadā sasniedza 73% nodarbinātību, kuru bija plānots sasniegt vien ap 2020.gadu nacionālās reformu programmas "Eiropa 2020" ietvaros. Par to ziņo Grani.lv ar atsauci uz Ekonomikas ministrijas ziņojumu par programmas izpildi. Pērn nodarbinātības līmenis valstī sastādīja 73,2%.

Kā norāda iestāde, ekonomiskā attīstība republikā turpinās stimulēt nodarbināto skaita paaugstināšanos, taču tempi var kļūt lēnāki. Tas notiks, jo ekonomikas attīstība lielā mērā būs atkarīga no darba produktivitātes paaugstināšanās. Darbspējas vecuma iedzīvotāju skaita samazināšanās arī ietekmēs nodarbinātības augšanas tempus.

Биржа труда - Sputnik Latvija
Latvijā trūkst programmētāju un celtnieku

Problēmas risināšanai tika izstrādāti ekonomiskās darbības un uzņēmejdarbības stimulēšanas pasākumi, bezdarbnieku konkurētspējas paaugstināšanas pasākumi darba tirgū, darbspēka pieprasījuma sekmēšanas un citi pasākumi. 2016.gadā darbā iekārtojās 72 300 bezdarbnieki, no kuriem gandrīz 29% iekārtojās pateicoties nodarbinātības sekmēšanas pasākumiem.

Programmas "Jauniešu garantija" ietvaros plānots strādāt ar jaunajām iedzīvotāju paaudzēm: paaugstinās to izglītības līmeni vai bezdarbieku kvalifikāciju. Kā arī paredzēts paaugstināt vecāko darbinieku darbspējas periodu, uzlabot bezdarbnieku integrāciju darba tirgū utt.

Taču, pēc pēdējiem Centrālās Statistikas pārvaldes (CSP) pieejamajiem datiem, 2015.gadā Latviju pameta vairāk nekā 20,1 tūkstotis cilvēku, un kopā pēdējās desmitgades laikā no valsts aizbraukušo skaits, pēc ekspertu vērtējumiem, sastāda gandrīz 300 tūkstošus.

Ziņu lente
0