Pentagons pēta Afganistānā nomestās bumbas sekas

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV militārie spēki pēta spēcīgākās ārpus kodolieroču kategorijas esošās bumbas pielietošanas sekas, kas nomesta Afganistānā – Nangarharas provincē.

RĪGA, 15.aprīlis — Sputnik. ASV bruņotie spēki pēta spēcīgākās ārpus kodolieroču kategorijas esošās bumbas GBU-43 sekas kaujas apstākļos, vēsta Sputnik Lietuva un RIA Novosti ar atsauci uz Pentagona pārstāvi Bilu Salvinu.

Žurnālistiem viņš paziņoja, ka pašlaik viņi izvērtē trieciena rezultātus.

Ceturtdien ASV pirmo reizi pielietoja spēcīgāko ārpus kodolieroču kategorijas esošo bumbu GBU-43 kaujas apstākļos. Par mērķi kļuva "Islāma valsts" (ISIS) grupējumi Afganistānā.

ASV prezidents Donalds Tramps Ovālajā kabinetā. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Labi aizmirstais atgriežas: Trampu iepazīstināja ar jauno cīņas plānu pret "Islāma valsti"

Bumba GBU-43 tika nomesta Nangarharas provincē, kur, pēc Pentagona informācijas, atrodas tuneļu sistēma, ko kaujinieki izmanto pārvietošanās nolūkos.

Munīcija tika nomesta no militārtransporta lidmašīnas MC-130. Pagaidām tiek ziņots par 90 bojāgājušajiem kaujiniekiem, taču visu bojāgājušo skaits vēl tiek precizēts. Taču Pentagonā uzsver, ka trieciena plānošanas laikā militārpersonas centās nepieļaut upurus mierīgo afgāņu vidū.

Šīs tā saucamās "Visu bumbu mātes" svars ir 9,5 tonnas. Munīcija ir lādēta ar heksogēna, trotila un alumīnija pulvera maisījumu.

Bumbai ir tālvadības mehānisms. Pirmo reizi tā tika izmēģināta 2003.gadā. Kā tiek apgalvots, ASV rīcībā ir 15 šādas bumbas.

Ziņu lente
0