Krievu hakerus nepamatoti apsūdzēja Brexit uzlaušanā

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eiropas un Amerikas izdevumus atmaskoja kolēģu žurnālisti par nepamatotu ziņu par krievu vai ķīniešu hakeru iespējamo Brexit rezultātu sagrozīšanu.

RĪGA, 14.aprīlis — Sputnik, Aleksejs Tooms. Ļoti cienījami Eiropas un Amerikas izdevumi apsūdzēja Krieviju un Ķīnu par to, ka kāda no viņām varēja uzlauzt britu serverus, kuri bija izmantoti Brexit referendumā, un tādējādi ietekmēt tā rezultātus. Publikācijās ir atsauce uz Lielbritānijas parlamenta publicēto atskaiti, vēsta Sputnik Igaunija.

Krievijai un Ķīnai, kā arī Eiropā negaidītiem referenduma rezultātiem ēnu metošie virsraksti un reportāžas ietver izteicienus "datoru uzlaušana" un "balsojuma rezultātu ietekmēšana". Šajās publikācijas, piemēram CNBC materiālos, ir arī dažādas vārda "iespējams" variācijas, bet tie nemaina jēgu, jo visiem Eiropā ir zināms, ka "krievu hakeri visu uzlauž un ļaunprātīgi visu ietekmē".

Apsūdzībām nav nekāda pamata

Вид на Капитолий в Вашингтоне - Sputnik Latvija
ASV paziņoja par iespējamiem Krievijas mēģinājumiem iejaukties Francijas un Vācijas vēlēšanās

Šo publikāciju autori atsaucas uz Lielbritānijas parlamenta pārstāvju palātas publicēto atskaiti "Mācības, kas gūtas referendumā par ES".

Viltus ziņas, jeb kā ir ierasts tagad teikt feiki, par šo tematu bija diezga ātri atmaskoja citi, ne mazāk cienījami Eiropas izdevumi, kuri pacentās cītīgāk izpētīt informācijas avotu. Kā izrādījās, nekādu apsūdzību pret ārzemju valstīm par referenduma rezultātu sagrozīšanu britu parlamenta atskaitē nav.

Tā ceturtajā šīs atskaites sadaļā, kura ir veltīta referenduma programmas nodrošinājuma problēmām, tiek teikts, ka deputāti ir neapmierināti ar dažiem referenduma tehniskās gatavības aspektiem. Kā izrādījās, pēdējā karaļvalsts padoto reģistrācijas dienā, kuri vēlējās piedalīties balsojumā, reģistrācijas serveris uz dažām stundām "uzkārās". Atskaites autori "neizslēdz iespēju", ka kļūdas iemesls varēja būt DDoS uzbrukums serverim.

Jo mazāk zini, jo mazāk šaubies

Vienkāršāk sakot, tāda veida uzbrukums paredz speciālas kaitējošas programmas ar milzīgu ziņojumu daudzumu sūtīšanu upura serverī, kurš tādējādi netiek galā ar informācijas plūsmu un īslaicīgi pārstāj darboties.

Hakeris. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Kiberzemessardze vēlas mobilizēt Latvijas hakerus

Deviņdesmit procenti planētas iedzīvotāju praktiski neko nesaprot globālā tīmekļa darba sīkumos, taču daudz ir dzirdējuši par "kiberuzbrukumiem" un krievu hakeriem. Atmaskotie par informācijas sagrozīšanu publikāciju autori parlamenta atskaites tekstā pamanīja vārdus "uzbrukums" un "serveris", un turpat blakus "Krievija" un "Ķīna", kuras tekstā ir minētas pieeju atšķirību kontekstā jēdziena "kiber" skaidrošanā. Tālāk viltus ziņu autori strādāja automātiski saskaņā ar apziņā jau stipri iesēdušiem lietu uzskatiem.

Euobserver žurnālists Pīters Tefers mēģināja saprast, no kurienes atnāca ziņas par Brexit rezultātu sagrozījušajiem krievu hakeriem. Tefers draudzīgi norādīja britu parlamenta pārstāvju palātas deputātiem un parlamenta atskaites sastādītājiem uz pārlieko tekstu sarežģītību un miglainību un ieteica izmantot vieglākas frāzes. Pat ļoti negodprātīgiem kolēģiem žurnālistiem un datoros neko nezinošiem cilvēkiem nav jābūt nekādām iespējām kaut ko pārprast vai par kaut ko samelot.

Ziņu lente
0