Nākošgad tiks paaugstināts degvielas akcīzes nodoklis

© REUTERS/Carlos Garcia Rawlinsdegviela. Foto no arhīva
degviela. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Nodokļu reformas dēļ budžeta ienākumu samazināšanās tiks kompensēta ar degvielas akcīzes nodokļa paaugstināšanu; Finanšu ministrija uzskata, ka šajā ziņā Latvijai ir svarīgi neatpalikt no Lietuvas un Igaunijas.

RĪGA, 14.aprīlis — Sputnik. Lai kompensētu budžeta ienākumu samazināšanos, kura notiks Finanšu ministrijas piedāvātās nodokļu reformas dēļ, no nākamgad degvielas akcīzes nodoklis var tikt paaugstināts vismaz par 4 centiem par litru, ziņo Latvijas Televīzija.

Nākamgad akcīzes nodokli par litru benzīna tiek piedāvāts paaugstināt par 4,1 centu, un 2020.gadā vēl par 3 centiem, savukārt akcīzes nodokli par litru dīzeļdegcielas nākamgad tiek piedāvāts pacelt par 4,5 centiem, un 2020.gadā vēl par 5,7 centiem. Tāpat tiks palielināts akcīzes nodoklis auto gāzei, taču mazāk, vien par 1,7 centiem nākamgad un par 3,3 centiem 2020.gadā.

Viens eiro - Sputnik Latvija
Inflācija Latvijā martā sastādīja 0,9%

Tādējādi Finanšu ministrija nākošajā gadā plāno saņemt vairāk nekā 40 miljonus eiro.

Pēdējo reizi degvieles akcīzes nodoklis tika paaugstināts 2016.gadā, kā rezultātā benzīna cenas paaugstinājās aptuveni par 4 centiem par litru.

Finanšu ministrijas valsts sekretāra vietnieks Ilmārs Šņucins atzīmē, ka, piemēram, Igaunijā akcīzes nodoklis ir augstāks, taču igauņi plāno turpināt nodokļa celšanu. Līdzīgas tendences būs arī Lietuvā, un tādēļ Latvijai ir svarīgi neatpalikt no pārējām Baltijas valstīm.

"Šāds, mūsuprāt, relatīvi mērens akcīzes pieaugums nebūs par pamatu, lai stimulētu šo produktu kontrabandu," saka Finanšu ministrijas pārstāvis.

Ziņu lente
0