Paksa lieta: Lietuva sešus gadus neizpilda ECT lēmumu

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eiropas Cilvēktiesību tiesa bijušajam valsts prezidentam Rolandam Paksam atdeva tiesības balotēties parlamentā un pretendēt uz prezidenta krēslu, taču Lietuvas politiķi nesteidz atgriezt konkurenta tiesības.

RĪGA, 6.aprīlis — Sputnik. Lietuvas Republika kopš 2011.gada nespēj izpildīt Eiropas Cilvēktiesību tiesas (ECT) lēmumu bijušā valsts prezidenta Rolandu Paksa lietā, raksta Sputnik Lietuva.

2004.gadā Pakss tika pakļauts impīčmentam par zvēresta un valsts konstitūcijas pārkāpumiem: saskaņā ar valsts Konstitucionālās tiesas lēmumu, viņš nelikumīgi izsniedza Lietuvas pilsonību aviācijas remonta holdinga Avia Baltika vadītājam Jurijam Borisovam, nenodrošināja valsts noslēpuma drošību (paziņoja Borisovam, ka viņa telefonu noklausās Lietuvas specdienesti) un iespaidoja privātpersonu un kompāniju lēmumu pieņemšanu.

Европейский суд по правам человека - Sputnik Latvija
Sešu gadu laikā Latvija kompensācijās par ECT spriedumos konstatētajiem pārkāpumiem izmaksājusi 1 609 380 eiro

Paksam tika atņemtas tiesības balotēties parlamentā un pretendēt uz prezidenta krēslu. Taču 2011.gadā ECT atgrieza viņam šīs tiesības. Ir pagājuši seši gadi, bet ECT lēmums joprojām nav izpildīts: pirmkārt, tā izpildei vajag mainīt valsts konstitūciju, otrkārt, Lietuvas politiķi nealkst konkurenta atgriešanos.

2015.gada beigās Paksam gandrīz izdevās atjaunot savas tiesības, taču Lietuvas Seims izgāza balsošanu šajā jautājumā: tuvojās 2016.gada parlamenta vēlēšanas, un deputāti negribēja palielināt priekšvēlēšanu iespējas Paksa dibinātajai partijai "Kārtība un taisnība" (beigās partija ieguva vien piecus mandātus).

Lietuvas Seima Konstitucionālās komisijas priekšsēdētājs Petrs Vaļūns nevarēja apgalvot, vai vai Seims varēs deputātu mandātu termiņa laikā pieņemt vajadzīgo lēmumu, jo vienota lēmuma šajā jautājumā nav. Tas nav pārsteidzoši — 2019. gadā Lietuvu sagaida jaunas prezidenta vēlēšanas.

Продажа земли в дюнной зоне - Sputnik Latvija
ECT uzliek par pienākumu Latvijai izmaksāt kompensāciju par tiesību atņemšanu uz nekustamo īpašumu Jūrmalā

Pašreizējā Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite ir pirmo reizi ievēlēta šajā amatā 2009.gadā, un balotēties trešo reizi viņa nevarēs. Citu harizmātisku līderu nav ne valdošajai koalīcijai, ne opozīcijai. Tāpēc lieks pretendents, turklāt ar tādu "apžēlotu sistēmas upura" tēlu nevienam nav vajadzīgs.

ECT grasās atgriezties pie lēmuma apspriešanas šī gada jūnijā, un attiecībā pret Lietuvu pirmo reizi var tikt piemērota speciāla rezolūcija. Lietuvas valdības pārstāve ECT Karolīna Bubnite atzīmēja, ka Pakša varētu vēlreiz griezties ECT sakarā ar lēmuma neizpildi viņa lietā, un visa starptautiskā sabiedrība uzzinās, ka Lietuva neciena Eiropas tiesas lēmumu

Ziņu lente
0