Polijā iecerēts nojaukt ap 500 padomju pieminekļu

CC BY-SA 3.0 / wikipedia / American1990 / Pomnik Bohaterow w SlubicachПамятник воинам Советской Армии и Войска Польского, Польша
Памятник воинам Советской Армии и Войска Польского, Польша - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēc Polijas valdošās partijas "Likums un taisnība" piedāvājuma ap 500 pieminekļu tiks demontēti, taču likuma grozījumi neskars objektus, kas ir uzstādīti kapsētās, un neatrodas publiskās vietās.

RĪGA, 22. marts – Sputnik. Ap 490 padomju laiku pieminekļu var tikt likvidēti Polijā, vēsta Sputnik Lietuva, atsaucoties uz aģentūru RIA Novosti.

2016. gada aprīlī Polijā stājās spēkā dekomunizācijas likums, kurš paredz totalitāro režīmu propagandas aizliegumu ēku, ceļu, ielu, tiltu vai laukumu nosaukumos. Par propagandu tiek uzskatīta "komunismu vai jebkuru citu totalitāro režīmu simbolizējošo" uzvārdu, organizāciju nosaukumu, notikumu vai datumu izmantošanu.

kņaza Vladimira piemineklis. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Kijevā ar sarkanu krāsu apliets kņaza Vladimira piemineklis

Saskaņā ar jaunajiem grozījumiem, kurus sagatavoja valdošās partijas "Likums un taisnība" senatori, nojaukšanai paredzēti arī "komunismu slavējošie" pieminekļi un piemiņas akmeņi.

Pēc vojevodistu datiem valstī ir uzstādīti 490 šāda veida monumenti. Paredzams, ka pieminekļus demontēs pēc konsultācijas ar Nacionālās atceres institūtu, likums neskars tos objektus, kuri ir uzstādīti kapsētās un neatrodas publiskās vietās.

Jautājuma vēsture

2016. gada vasarā pēc Polijas Republikas Nacionālās atceres institūta iniciatīvas aptuveni 500 padomju pieminekļus, tostarp pateicības monumentus Sarkanai Armijai, tika plānots izvest no visiem valsts reģioniem un savākt tās kopā pilsētā Borne Sulinovo (Rietumpomožes vojevodiste).

Pēc Borne Sulinovas vietējo varu domām, pilsētas viesi gūs patiesu prieku no vecajiem, bieži vien pussabrukušiem pieminekļiem ar sarkanām zvaigznēm, un nauda par brīvdabas muzeja apmeklēšanu papildinās pieticīgo vietējo budžetu.

Министерство иностранных дел Латвийской республики - Sputnik Latvija
Latvijas ĀM komentēja PSRS jūrniekiem veltīto pieminekļa demontāžu

Polija nav veikusi konsultācijas ar Krieviju par muzeja izveidi.

Viens no Nacionālās atceres institūta vadītājiem Pāvels Ekeļskis atzīmēja, ka "poļu sabiedriskā telpa ir Polijas suverenitātes elements, un nav nekādas nepieciešamības šāda tipa darbības saskaņošanā ne ar vienu no mūsu kaimiņiem".

"Likuma un taisnības" senators Ježijs Červiņskis piedāvāja likvidēt tai skaitā "citu totalitāro režīmu" slavējošos pieminekļus, konkrēti "fašismu, vācu nacismu, ukraiņu un lietuviešu nacionālismu, prūšu, krievu un vācu militārismu". Ukraiņu un lietuviešu nacionālisma salīdzinājums ar fašismu izraisīja asu kritizējošu reakciju Kijevā un Viļņā.

Ziņu lente
0