NASA publicējusi Saturna pavadoņa attēlus

© Foto : NASA/JPL-Caltech/Space Science InstituteСпутник Сатурна Пан, архивное фото
Спутник Сатурна Пан, архивное фото - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kosmiskā zonde atsūtījusi pavadoņa Pāna fotogrāfijas. Pavadonim raksturīga "dīvaina forma" – uzņēmums saskatāma josla, kas ieskauj nelīdzeno pavadoni.

RĪGA, 11. marts — Sputnik. Kosmiskā zonde "Cassini", kas atrodas Saturna orbītā, nofotografējusi vienu no planētas pavadoņiem, kas pēc formas atgādina pelmeni, informē RIA Novosti. Fotogrāfijas publicētas NASA vietnē.

Kosmiskā zonde atsūtījusi pavadoņa Pāna fotogrāfijas. Pavadonim raksturīga "dīvaina forma" – uzņēmums saskatāma josla, kas ieskauj nelīdzeno pavadoni. Mediji salīdzina Pānu ar "saldētu ravioli, tik lielu kā Ņujorka".

"Iemesls, kura dēļ tas līdzinās apaļam ravioli, nav zināms, taču, iespējams, tas noticis radioaktīvo elementu dēļ," – raksta izdevums Business Insider.

Saturna gredzenu pētījumus "Cassini" sāka 2016. gada novembra beigās. Zondes orbīta ir koriģēta tā, lai zonde kursētu virs planētas poliem un zem tiem, un ik pēc septiņām dienām tā "ienirst" mazāk izpētītajā pamata gredzenu ārmalā.

Devītā planēta - Sputnik Latvija
NASA zinātnieki atraduši trīs dzīvībai piemērotas planētas

"Cassini" kosmiskais ceļojums, kas ilgst jau gandrīz 20 gadus, noslēgsies pēc aparāta iziešanas planētas gredzenu tuvumā. NASA atzīmē, ka aparāta degviela ir gandrīz beigusies. Zinātnieki lēš, ka 15. septembrī zonde ieies Saturna atmosfērā, kur beigs savu pastāvēšanu. Tādējādi aparāta izstrādātāji cer pasargāt no stapplanētu stacijas atlūzām planētas mēnešus, uz kuriem potenciāli iespējama dzīvība.

Zonde "Cassini" ir NASA, EKA un Itālijas Kosmiskās aģentūras kopprojekts. Tā startēja 1997. gadā un Saturnu sasniedza 2004. gadā, kur 12 gadus pētīja planētu, tās gredzenus un mēnešus. "Cassini" ir veikusi vairākus nozīmīgus atklājumus, piemēram, pateicoties tai, noskaidrojās, ka uz Saturna pavadoņa Titāna virsmas izveidojušās šķidra metāna jūras, bet uz Encelādas – okeāns.

Ziņu lente
0