Pārtikas produktu cenas: burkāni varbūt kļūs lētāki, taču piens – diezin vai

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas Zemkopības ministrija izvērtēs iespējas samazināt PVN likmi dārzeņiem un augļiem.

RĪGA, 7. marts — Sputnik. Latvijas Zemkopības ministrija izveidojusi ekspertu darba grupu, kas izvērtēs iespējas samazināt pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmi pārtikas produktiem, informē portāls vesti.lv, atsaucoties uz avīzi Neatkarīgā.

Ierosināts sākt ar nodokļu likmes samazināšanu dārzeņiem un augļiem, jo tieši šī nozare visvairāk cietusi PVN lielās starpības rezultātā.

Vienā no lielākajiem lielveikalu tīkliem. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Nejauki laikapstākļi Spānijā noveduši pie augļu un dārzeņu cenu kāpuma Baltijā

Patlaban Latvijā ir viena no augstākajām PVN likmēm Eiropas Savienībā — 21%. Par to augstāks ir tikai nodoklis Dānijā — 25%.

Speciālisti nonākuši pie slēdziena, ka PVN likmes samazināšana dāvās iespēju uzņēmumiem Latvijā sekmīgāk konkurēt starp pārtikas ražotājiem Eiropā.

Iepriekš kooperatīva "Mūsmāju dārzeņi" vadītāja Edīte Strazdiņa jau ierosināja samazināt PVN likmi dārzeņiem un augļiem līdz 5%.

"Ir brīži, kad tirgotāji vai vairumtirgotāji preci labprātāk iepērk jebkurā citā valstī, kur šo produkciju var iegādāties bez PVN. Brīdī, kad jāskaita nauda, ir ļoti būtiski, vai tu maksā ar 21% vai maksā nodokli, ko valsts pieliek, pēc preces pārdošanas. Augstākas PVN likmes dēļ visās tirdzniecības vietās Latvijā ir tik liels importa produkcijas īpatsvars. Tirgotājam ir vienkāršāk un lētāk nopirkt dārzeņus bez PVN," — uzsvēra Strazdiņa.

Nelabvēlīgie laika apstākļi jau veicinājuši dārzeņu cenu palielināšanos Eiropā. Tikai Baltijas valstīs un Polijā vēl saglabājušās agrākās cenas, taču no cenu pieauguma izvairīties neizdosies, tiklīdz būs izpārdota vecā raža.

Президент Латвии Раймондс Вейонис - Sputnik Latvija
Latvija vienojusies ar AAE par pārtikas produkcijas sertificēšanu

Cenu pieaugums dažādu pārtikas produktu kategorijām vērojams jau no gada sākuma. Piemēram, janvārī cenas pieauga par 7%, un tas ir augstākais rādītājs pēdējo piecu gadu laikā.

Kopš gada sākuma cenu palielināšanās rezultātā mazinājies piena produktu pieprasījums. Pārdevēji norāda, ka pieprasījums krities salīdzinājumā ar pērnā gada rādītājiem.

Latvijas lauku konsultāciju un izglītības centra valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Cimermanis intervijā Latvijas radio paziņoja, ka piena produktu mazumtirdzniecības cenas ir stabilizējušās un uz to krišanos cerēt nav vērts.

Ziņu lente
0