Okupācijas muzeja darbinieks salīdzinājis nacismu ar komunismu

© Wikipedia / DezidorМузей оккупации в Риге
Музей оккупации в Риге - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Okupācijas muzeja darbinieks Rīgā norādījis, ka nacisti Latvijā bijuši vienīgais spēks, kas savaldījis Sarkano Armiju Otrā pasaules kara gados.

RĪGA, 6. marts — Sputnik. Okupācijas muzeja Publiskās vēstures nodaļas vadītājs Uldis Neiburgs paziņojis, ka nacisms ir labāks nekā komunisms, vēsta portāls baltnews.lv, atsaucoties uz izdevumu "Neatkarīgā Rīta Avīze".

Vēsturnieks uzskata, ka kara gados vairumam cilvēku mazākais ļaunums šķita nacistiskā Vācija nekā staļiniskā Padomju Savienība.

"Tāpēc pretestībai pret nacistiem lielākoties bija pasīvs raksturs, jo Vācijas armija bija vienīgais militārais spēks, kas varēja aizturēt sarkanās armijas atgriešanos.

Un sadarboties ar mazāko ļaunumu tad bija labāk, nekā nedarīt neko vai sadarboties ar lielāko ļaunumu. Arī daudzi leģionāri frontē uzskatīja, ja mēs nepretosimies komunistiem, kurš tad mūsu vietā to darīs?" – klāstījis Neiburgs.

Uzvaras karogs pie Reihstāga ēkas Berlīnē 1945. gada 1. maijā. - Sputnik Latvija
Amerikāņi un eiropieši nav informēti par PSRS lomu uzvarā pār nacismu

Republikas pilsoņu sadarbību ar vāciešiem Otrā pasaules kara periodā vēsturnieks attaisno ar cerību uz separātu mieru starp Vāciju un rietumvalstīm un to vēršanos pret PSRS.

Pie tam vēsturnieks intervijā min piemēru, kurš, viņaprāt, liecina, ka latvieši cīnījušies par Latvijas neatkarību gan no PSRS, gan Vācijas.

"Tomēr mums ir vēstures precedents – leitnanta Roberta Rubeņa bataljona cīņas pret vāciešiem Kurzemē 1944. gada novembrī-decembrī, pateicoties kurām, varam teikt, ka ar ieročiem rokās esam pretojušies abiem okupantiem," – viņš skaidrojis.

Ziņu lente
0