Latvija piedalīsies "Totālajā diktātā"

© Sputnik / AlexTikhomirovAuditorijā
Auditorijā - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Tos, kuri vēlas rakstīt "Totālo diktātu", bet šaubās par savu krievu valodas līmeni, Rīgas akcijas štābs aicina piedalīties "Krievu sestdienās" – nodarbībās, kas palīdzēs atsvaidzināt zināšanas un uzlabot rakstītprasmi.

RĪGA, 4. marts- Sputnik. Sestdien, 8. aprīlī, Latvija kopā ar 72 pasaules valstīm piedalīsies starptautiskajā akcijā "Totālais diktāts".

Pulksten 14.00 visus, kas vēlēsiess pievienoties vispasaules humanitārajai akcijai, gaida trīs vietās Rīgā. Brīvajā režīmā, bez iepriekšējas pieteikšanās, rakstīt žurnālistes Natālijas Ļebedevas lasīto diktātu būs iespējams Baltijas Starptautiskās akadēmijas aktu zālē. Ar iepriekšēju reģistrāciju "Totālajam diktātam" var pievienoties 40. un 72. skolā.

Totālā diktāta dalībnieki - Sputnik Latvija
Sergejs Bezrukovs tēlo totālo diktātu

Paredzams, ka akcijā piedalīsies arī citas Latvijas pilsētas. Pērn tā bija Olaine, Jelgava, Valmiera un Ventspils.

Latvija piedalās "Totālajā diktātā" kopš 2012. gada. Pirmo reizi akcijā piedalījās 300 dalībnieku, 2015. gadā to skaits bija rekordliels — 667, bet pagājušajā aprīlī savas krievu valodas zināšanas pārbaudīja tikai 468 cilvēku.

Visiem dzimtas rakstniecības cienītājiem vietējais "Totālā diktāta" koordinācijas štābs sagatavojis krievu valodu atklāto stundu ciklu ar nosaukumu "Krievu sestdienas". Uz nodarbībām tiek aicināti visi interesenti neatkarīgi no vecuma.

Pirmā nodarbība par pareizrakstības jautājumiem notiks jau sestdien, 4. martā, pulksten 12.00 Baltijas Starptautiskās akadēmijas telpās. Organizatori sola, ka nodarbībās iegūtās zināšanas noteikti noderēs šī gada "Totālā diktāta" dalībniekiem.

"Totālais diktāts" — ikgadējs filoloģijas pasākums, brīvprātīgs diktāts interesentiem. Akcijas mērķis — dot iespēju katram cilvēkam ar jebkuru krievu valodas līmeni pārbaudīt savas zināšanas. Brīvprātīgā diktāta ideja dzimusi Novosibirskas valsts universitātē. Pērn diktātu uzrakstīja 146 tūkstoši cilvēku no 68 valstīm.

Pašreizējo diktāta tekstu sastādījis "Lielā grāmata" prēmijas laureāts rakstnieks Leonīds Juzefovičs. Pēc autora teiktā, viņš uzrakstījis eseju par trim Krievijas pilsētām ar nosaukumu "Pilsēta un upe".

"Tie ir teksti, ko diktēja nevis doma, bet izjūtas, tāpēc es tos uzrakstīju viegli. Galvenās grūtības radās, kad nācās tekstu saīsināt līdz 250 vārdu apjomam. Tā ir personīga, man svarīga tēma," — skaidro Juzefovičs.

"Totālā diktāta" ekspertu padome strādā pie teksta komentāriem. "Tas ir milzīgs un smags darbs — panākt, lai katrs komats atbilstu visiem iespējamajiem noteikumiem un pārbaudītāji nekādā gadījumā neuzskatītu par kļūdu to, kas nav kļūda," — norāda akcijas organizatori.

Ziņu lente
0