Meja vēlas atteikties no 60 miljardu eiro izmaksas Eiropas Savienībai pēc Brexit

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Pāriet pie mediju bankasLielbritānijas premjerministre Terēza Meja
Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Juristu slēdziens liecina, ka nekādi likumi vai noteikumi neparedz šādus maksājumus.

RĪGA, 4. marts —Sputnik. Britu valdības juristi nonākuši pie slēdziena, ka Lielbritānijai nav juridiskā pamatojuma izmaksāt Eiropas Savienībai 60 miljardus eiro sakarā ar iepriekš noslēgtajiem līgumiem, pēc izstāšanās no Eiropas Savienības, vēsta RIA Novosti, atsaucoties uz laikrakstu Times.

Brexit. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Pēc Brexit referenduma pieaugusi austrumeiropiešu izceļošana no Lielbritānijas

"Mūsu juridiskā padoms — maksājums pēc 50. panta aktivizācijas procesa pabeigšanas nav jāveic," — pastāstīja laikrakstam informacijas avots valdībā.

Juristu slēdziens liecina, ka nekādi likumi vai noteikumi neparedz šādus maksājumus, un Briselei nav pamata to pieprasīt. Pēc juristu vārdiem, maksājumi ir iespējami, ja tie ir paredzēti ar abu pušu parakstītu vienošanos par noregulējumu.

"Domājiet par to, kā par golfa kluba noteikumiem. Ja pametat klubu, jums nav jāmaksā," — sacīja laikraksta avots.

Laikraksta sarunbiedrs paskaidroja, ka Apvienotā Karaliste var piedāvāt brīvprātīgas izmaksas, ja tas nodrošinās valstij priviliģētu piekļuvi tirgiem un sadarbību tādās jomās kā justīcija un drošība.

Премьер-министр Великобритании Тереза Мэй - Sputnik Latvija
Politika
Mediji ziņo: Lielbritānijas premjere gatava "skarbam Brexit"

2016. gada jūnija referendumā briti nobalsoja par valsts izstāšanos no ES. Saskaņā ar Augstākās tiesas lēmumu, valdība iesniegusi parlamentā likumprojektu par Brexit uzsākšanu. Līdz marta beigām premjere Terēza Meja plāno iedarbināt Lisabonas līguma par izstāšanos no ES 50. rakstu.

Jau ziņots, ka Lielbritānijai Brexit izmaksās 50-60 miljardus eiro, ko Londona būs spiesta izmaksāt ES saskaņā ar iepriekš noslēgtajiem līgumiem. Kā norāda ES informācijas avoti, jautājums par Londonas maksājumiem vairāku desmitu miljardu eiro apjomā būs viens no pirmajiem sarunās ar Terēzas Mejas valdību pēc valsts izstāšanās no ES procesa sākuma, kas ieplānota 2017. gada martā. Šī summa ietver ilggadējās Lielbritānijas saistības.

Ziņu lente
0