WADA atzīst, ka Maklarena paziņojumā trūkst Krievijas sportistu vainas pierādījumu

© AFP 2023 / Adrian DENNISKanādas jurists Ričards Maklarens
Kanādas jurists Ričards Maklarens - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pasaules Antidopinga aģentūra atzina, ka Kanādas jurista Ričarda Maklarena vadītās komisijas paziņojumā nav Krievijas sportistu vainas pierādījumu.

RĪGA, 25. februāris —Sputnik. Pasaules Antidopinga aģentūra (WADA) atzina, ka Kanādas jurista Ričarda Maklarena vadītās komisijas paziņojumā nav pierādījumu, kas apliecinātu Krievijas sportistu vainu antidopinga noteikumu pārkāpumos, vēsta RIA Novosti.

Šī informācija ir publicēta Starptautiskās Olimpiskās komitejas direktora Kristofera de Keppera atklātajā vēstulē organizācijas oficiālajā mājaslapā.

"Starptautisko federāciju sēdē Lozannā, ko nesen organizēja WADA jautājumā par to, kā interpretēt (Maklarena ziņojumā sniegtos — red.) datus, WADA atzina, ka daudzos gadījumos sniegtie pierādījumi nav pietiekami, lai varētu piemērot sankcijas (pret Krievijas sportistiem — red.)," — teikts ziņojumā.

(At the recent meeting (21 February) held by WADA in Lausanne to "provide assistance to IFs regarding how to analyse and interpret the evidence", it was admitted by WADA that in many cases the evidence provided may not be sufficient to bring successful cases.)

Биатлон - Sputnik Latvija
Norvēģija prasa atņemt Krievijai visas starptautiskās biatlona sacensības

Turklāt WADA neapmierināja tekstu tulkojuma kvalitāte Maklarena ziņojumā. Tie bija neprecīzi, un aģentūra pieprasīja detalizētu atšifrējumu. Piemēram, uzsvērts de Keppnera vēstulē, pierādījumu trūkuma dēļ dažas starptautiskās federācijas nevarēja sākt disciplināras procedūras vai bija spiestas atcelt jau ieviestās pagaidu sankcijas.

Iepriekš uz kļūdām Maklarena paziņojumā norādīja WADA laboratorijas Lozannā bijušais direktors Marsals Sogi, kā arī Krievijas slēpotāju Jevgēņija Belova un Aleksandra Legkova advokāts, atzīmējot sportistu vārdu un viņu identifikācijas kodu neatbilstības. WADA juristi skaidroja, ka neprecizitātes radušās "tehnisku problēmu" rezultātā.

Krievijas sporta ministrs Pāvels Kolobkovs uzskata, ka WADA sniegtais Maklarena ziņojuma vērtējums ir pietiekošs. Viņaprāt, šie secinājumi var kļūt par "soli pareizajā virzienā".

"Varu tikai teikt, ka mēs turpinām darbu, lai pakāpeniski atjaunotu Krievijas antidopinga aģentūras atbilstību WADA kodeksam," — citē Kolobkova vārdus aģentūra R-Sport.

Ričarda Maklarena vadītās WADA neatkarīgas komisijas ziņojums par Krievijas sportistu antidopinga noteikumu pārkāpumiem tika publicēts divās daļās. Pēc pirmās publikācijas 2016. gada vasarā no Vasaras Olimpiskām spēlēm Riodežaneiro tika atstādināta Krievijas vieglatlētikas izlase. Spēlēs nepiedalījās arī Krievijas paraolimpieši. Pēc dokumenta otrās daļas publicēšanas 2016. gada decembrī Krievija zaudējusi tiesības rīkot pasaules čempionātu bobslejā un skeletonā.

Vēlāk hakeru grupējums Fancy Bears publicēja konfidenciālo SOK vēstuli, kurā komitejas pārstāvis paudis neapmierinātību sakarā ar to, kā paziņojumā trūkst konkrētu pierādījumu par pārkāpumiem no Krievijas sportistu puses.

Ziņu lente
0