NATO valstu ministri Briselē apspriedīs aizsardzības izdevumus

© REUTERS / FRANCOIS LENOIRШтаб-квартира НАТО в Брюсселе.
Штаб-квартира НАТО в Брюсселе. - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Apspriede Briselē dāvās NATO valstīm pirmo iespēju augstākajā līmenī apspriest attiecības ar ASV jauno administrāciju un tās viedokli par alianses nākotni, kā arī noskaidrot jautājumu par aizsardzības izdevumiem.

RĪGA, 15. februāris – Sputnik. Latvijas aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis piedalās NATO dalībvalstu Aizsardzības ministriju vadītāju apspriedē Briselē.

Nato - Sputnik Latvija
Vācija: ASV prasība uzņemties atbilstošu nastu NATO uzturēšanai ir taisnīga

Ziņu aģentūra RIA Novosti informē, ka pirmā sēde, kurā piedalīsies ASV aizsardzības ministrs Džeimss Matiss, notiks trešdien un ceturtdien. Līdz ar citām tēmām ministri apspriedīs ASV prezidenta Donalda Trampa priekšvēlēšanu kampaņā uzdotos jautājumus – aizsardzības izdevumu taisnīgu sadali un alianses lomu cīņā ar terorismu.

Bergmanim Briselē paredzētas vairākas tikšanās. Latvijas aizsardzības ministrs piedalīsies Latvijas daudznacionālā bataljona cīņas grupas locekļu sēdē, ko organizējis Kanādas pārstāvis Hardžits Sadžans.

Pie tam Bergmanim ieplānotas pārrunas ar kolēģi no Igaunijas Margusu Cahnu, Lietuvas aizsardzības ministru Raimundu Karobli un Gruzijas aizsardzības ministru Levanu Izoriju.

NATO un līdzekļi aizsardzībai

Šajā apspriedē NATO sabiedrotajiem radīsies pirmā iespēja apspriest attiecības ar ASV jauno administrāciju, kā arī tās viedokli par Ziemeļatlantijas alianses nākotni, kas partneriem nav skaidrs.

NATO - Sputnik Latvija
Tramps apsolījis atbalstu NATO – par atsevišķu maksu

Piemēram, janvārī Donalds Tramps nosauca NATO par nozīmīgu, taču novecojušu organizāciju, kurā tikai piecas valstis nodrošina atbilstošus izdevumus, bet pārējās "nemaksā to, ko tām vajadzētu maksāt." Pie tam jau priekšvēlēšanu kampaņas gaitā nākamais ASV prezidents paziņojis, ka NATO jāpievērš uzmanība cīņai pret terorismu. 

Nīderlandes vēstniece NATO Marianna de Kvasteneta atzīmēja, ka apspriedes gaitā ministri cer izprast ASV politiku attiecībā pret NATO un apstiprināt transatlantiskās attiecības. 

Iepriekš alianses ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs pauda pārliecību, ka tikšanās dalībnieki apstiprinās transatlantisko sakaru lielo nozīmi, jo tie ir savstarpēji izdevīgi Ziemeļamerikai un Eiropai.

Informējot žurnālistus par sēdes dienas kārtību, Stoltenbergs īpaši sīki izskatīja aizsardzības finansēšanu un atzīmēja, ka tikšanās laikā tiks "apspriesta finansiālā sloga taisnīgas sadales un aizsardzībai paredzēto līdzekļu palielināšanas lielā nozīme no alianses viedokļa."

Sabiedrotie izskatīs arī alianses struktūru atjaunošanas jautājumu. NATO ģenerālsekretārs pavēstīja, ka ministri uzsāks "NATO komandējošo struktūru izvērtēšanu, lai nodrošinātu instrumentus, kas nepieciešami mūsdienu izaicinājumu risināšanai."

Ziņu lente
0