Lietuvas armija ņems vērā karavīru veģetāriešu vajadzības

© jalb / Panier "bio"Dārzeņi un augļi. Foto no arhīva
Dārzeņi un augļi. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lietuvas karavīru ēdienkarte kļuva daudzveidīgāka.

RĪGA, 14. februāris — Sputnik. Lietuvas militāro ēdnīcu sortiments būtiski paplašinās, vēsta Sputnik Lietuva atsaucoties uz Lietuvas armijas preses dienestu.

"Katram Lietuvas armijas karavīram jāizveido apstākļi, kas atbilstu viņa vajadzībām. Mūsu struktūrvienības mērķis — nodrošināt to, ieskaitot karavīru pilnvērtīgu uzturu," — sacīja Lietuvas armijas Loģistikas pārvaldes vadītājs pulkvežleitnants Ramuns Barons.

Jau 2016. gada rudenī Lietuvas militārie speciālisti veica aptauju, kuras mērķis bija konstatēt karavīru uztura paradumus un apsvērt iespējas izstrādāt alternatīvu ēdienkarti, ņemot vērā nepieciešamo uzturvielu līdzsvaru.

Izrādījās, ka liels skaits karavīru dažādu iemeslu dēļ nelieto uzturā gaļu, zivis un pienu. Lietuvas armijas Loģistikas pārvalde ir sagatavojusi speciālas sabalansētas alternatīvās ēdienkartes. Šobrīd vēl nav kareivju, kuri būtu izteikuši vēlmi ēst tikai augu izcelsmes produktus, tomēr paredzams, ka tāda vajadzība var rasties, tāpēc sagatavoti trīs uztura varianti.

Dārzeņi un augļi - Sputnik Latvija
Latvijā aug pieprasījums pēc vegānu un veģetāriešu pārtikas produktiem

Galvenā karavīru ēdienkarte nav mainījusies izmaiņām, taču parādījusies lielāka izvēle karavīriem veģetāriešiem — bez gaļas un gaļas produktiem, kā arī zivju ēdieniem. Ēdienkartē bez dzīvnieku izcelsmes pārtikas produktiem pilnībā izslēgts piens, zivis, gaļa un tās izstrādājumi, kā arī olas un medus.

Saskaņā ar Lietuvas valdības rīkojumu, kurā akceptētas visas karavīru uztura normas, savlaicīgi jāsniedz ēdienu precīzas receptes. Šī iemesla dēļ ir izveidojusies sadarbība ar Veselības ministrijas uztura speciālistiem, turklāt procesā piedalās arī paši karavīri — Lietuvas bruņoto spēku ģenerālštāba ēdnīcā daži karavīri jau piedalījušies alternatīvo veģetāro ēdienu degustācijā.

Pašlaik notiek jaunajai ēdienkartei nepieciešamo produktu iepirkuma process. Pēc tam ēdieni "dosies" uz militārajām ēdnīcām. Karavīriem, kuri vēlēsies saņemt ēdienu alternatīvo variantu, nāksies iepriekš brīdināt komandierus.

Alternatīvais uzturs ēdnīcās var tikt izveidots pat gadījumos, ja no vairākiem simtiem karavīru to pieprasīs tikai viens vai daži cilvēki. Visi varianti piemēroti arī gatavošanai brīvā dabā.

Ziņu lente
0